
Det årlige oljerituale i Stavanger er over. Equinors generalforsamling bød ikke på mange overraskelser denne gangen, heller. Som vanlig ble forslag fra BKA, og fra WWF og Greenpeace, nedstemt. – Og likevel, hørte vi at det ble snakka litt mer enn vanlig om klima og fornybart? Vi som var der, følte det slik – og er i det minste nødt til å håpe!
Generalforsamlinga er den øverste myndighet i et selskap. Slik er det også i Norges største og viktigste selskap, – i teorien. I praksis har konsernledelsen full kontroll med det som vedtas på mai-møtene i Stavanger. Derfor blir det fort nei og atter nei til initiativer utenfra: Equinor vil ikke bli fortalt noe de ikke selv har tenkt først. Men det Opedal & Co. ikke kan gjøre noe med, er at en rekke miljø- og klimaengasjerte småaksjonærer kommer til orde. Og de har mye på hjertet, og de gnager og irriterer, og de gjør en forskjell og det har sin misjon, selv om det går sakte. Equinor er tross alt det største oljeselskap i verden – der hovedaksjonæren har forpliktet seg på Parisavtalen!
Klima, olje, etikk
Fire veteraner fra Besteforeldrenes klimaaksjon – Guttorm Grundt, Even Bakke, Gro Nylander og Bente Marie Bakke – hadde denne gangen samla seg om et felles aksjonærforslag, der de ber om at Equinor:
- Legger frem en detaljert plan for hvordan selskapet skal kunne nå netto null-utslipp i 2050.
- Avvikler alle utenlandske olje- og gassaktiviteter så raskt som mulig.
For Guttorm Grundt var dette 13. år på rad han talte til generalforsamlinga. Han understreket at det dreier seg om etikk og framtidsansvar, ikke bare forretninger. – Vi var mange som applauderte da Statoil for syv år siden foretok navneskiftet til Equinor. Det signaliserte en ambisjon om bedre balanse mellom fossil og fornybar energi, i samsvar med Parisavtalen.
– Stor var derfor vår skuffelse da styret, i stedet for å trappe opp fornybarandelen, nylig vedtok å redusere den og fjerne målet om at minst halvparten av investeringene skal gå til fornybar energi og avkarbonisering innen 2030. Dermed kunne skeptikerne få rett i sine antagelser om navnebyttets preg av grønnvasking. Og hva tjener det selskapet og samfunnet om fossil energi vinner energikappløpet, men skader kloden og kommende generasjoner, irreversibelt? Våre etterkommere vil neppe takke oss for det!
Equinor har gapt for høyt, sa Gro Nylander. Selskapet vil utvinne også andre lands fossilressurser. Ofte mot innbyggernes protester og med omdømmetap for Equinor og Norge. – Dagens konsernsjef og hans styre, har til dels utvist sviktende dømmekraft. De bør vurdere sin stilling. Størst ansvar har likevel staten, med 67 prosent av aksjene. Departementets representant stemmer hvert år konsekvent mot alle klimavennlige aksjonærforslag. At de våger – på hele Norges vegne!
– Jeg står her med flere hatter på. Ikke bare som aksjonær, men som representant for både Besteforeldrenes og Legenes klimaaksjoner. Men også som kommandør av St. Olavs orden, for min innsats for folkehelsen, som betyr at jeg fikk en hel halvtimes audiens med Kong Harald, under fire øyne! Muntert, saklig og mangfoldig. Vi kom inn på klima, og jeg antydet at kongefamilen kunne bli et viktig symbol også i denne saken. Kongen svarte klart og bestemt: «JA! Vi ER med – hele familien!»
– HVA MED Å LYTTE TIL KONGENS JA?
Det er en tragedie som lett kan ta motet fra noen hver, at kortsiktig vinning går foran håndtering av en kommende global klimakatastrofe som er svært godt vitenskapelig beskrevet. Særlig når dette skjer i Norge, med en av verdens rikeste og best utdannede befolkninger, og på tross av klare føringer fra FN, som Norge er svært opptatt av å følge i alt annet. Desto mer grunn til honnør til ildsjelene i BKA.
Tusen takk, dere dyktige BKAere, for innsatsen på StatOILs, unnskyld, Equinors generalforsamling! Dere er strålende eksempler på den standhaftigheten som trengs.
Bra jobba!! Vi kan ikke gi oss.
Takk for at dere stiller opp der det gjelds! Det er viktig å snakke høyt!
Veldig viktig jobb dere har gjort ved å henvende dere direkte til styret i Equinor. Vi har dessverre fått et AS Norge der beslutninger tas i styrerommet og gir politikerne mindre makt.
Dere, med Guttorm Grundt og Gro Nylander m.fl. i spissen, gjør en uvurderlig viktig jobb for BKA med den direkte og gjentatte involveringen i Equinors «gjøren og laden» gjennom det årlige oljeritualet og generalforsamling i Stavanger slik som i mai i år. Vi står bak og heier på dere!
Takk for mange hyggelige kommentarer. Det styrker oss – og det trengs! Styrelederen i Eq avsluttet med å «takke aksjonistene for innspill. Vi tar alle på alvor, studerer dem nøye og noen vil etterhvert dukke opp i våre planer». Dette har vi BKAere lagt merke til. Flere år etter at vi har fremmet forslag om noe – selvsagt nedstemt – klarer Eq plutselig å «finne på» det selv. Dråpen som uthuler steinen? Hilsen en av de ørsmå dråpene, Gro
Hei
Har organisasjonen takhøyde og villighet til å diskutere fakta innen forurensning eller er den basert på et ferdig låst syn på problemer og løsninger.
Litt bekymret for ledende personers ordbruk. Er dere bedrevitere. Det er jo ikke mye seriøst uansett antall ordener. Kampen må jo ikke bli religiøs.
CO2 utslipp er et globalt problem og må løses hvor det er prekært viktig. Hva vet dere om betydningen av Norges CO2 utslipp globalt? Hvor mye betyr utslipp fra Oslo globalt? Bør ikke penger brukes der det betyr noe? Noen som tør svare?
Hei Kjell Arnesen, takk for utfordrende spørsmål.
Du har selvfølgelig rett i at CO2 utslippene fra olje- og gassforbrenning er et globalt problem. Men når du skriver at det må løses «der det er prekært viktig», blir jeg litt i villrede hva du mener. CO2 utslipp fra forbrenning av olje – og gass bidrar like mye til oppvarmingen uansett hvor i verden de slippes ut. På den annen side er noen utslipp større enn andre, som f.eks. fra store olje- og gassfelt, og noen «mindre renere» enn andre, som f.eks. utvinning og forbrenning av olje fra tjæresand. At oljen og gassen som utvinnes i Nordsjøen er «litt renere», enn andre forekomster er marginalt i forhold til de store utslippene av CO2 fra forbrenningen av norsk olje- og gass, både nasjonalt og globalt.
Aktuelt fra vårt nabo land: https://www.svt.se/kultur/hela-norge-ar-korrumperat-av-oljan?utm_source=MoEngage&utm_medium=EMAIL&utm_campaign=Klimatbrev+v+20+2025
Dynamikken i klimaet trengs en nærmere forklaring. Karbonkretsløpet. starter i Jordsmonnet. Nedbryterne der er veksel varme, det betyr at ved stigende temperatur så øker nedbrytnigen i jordsmonnet, da frigjøres både CO2 og næring til plantelivet. Får ikke plantene næring så blir det ingen fotosyntese. Kjøles temperaturen går aktiviteten til nedbryterne også ned, dette betyr at temperaturen er den begrensende faktor for tilvekst i primærproduksjonen. Stigende og fallende temperatur danner denne dynamikken. Nå har vi hatt en stigende temperatur, det betyr at aktiviteten i jordmonet også har økt noe som har ført til økt tilvekst i planteproduksjonen, den som har levd en stund vil se dette med egne øyner, der som før var barmark er totalt forandret skog har vokst opp over alt skogen vokser høyere oppover fjellsidene. Suksesjonen bidrar til at Jordsmonnet blir tykkere.
Jeg «tør svare» på Kjell Arnesen innlegg av 15.05.25:
Vi i BKA følger Equinors aktiviteter år for år og deres utslipp. Equinors utslipp fra den Norske sektor er som «musa som tisset i Mjøsa» (jeg er fra Gjøvik) og de har en meget «ren» drift hjemme og de putter en masse penger i statskassen fra denne «rene» driften. Men utenfor Norge er situasjonen en helt annen. Hvis du leser hva vi har foreslått gjennom flere år så er det to gjentagende temaer:
1. Equinors drift utenfor Norge har hittil forårsaket enorme finansielle tap (ca. 35 milliarder dollar), særlig i Nordamerika og hvor de har produsert olje og gass på de mest forurensende måter, nemlig olje fra «tar sands» i Kanada og gass fra «fracking» i USA. Equinor forsetter undersøkelser og utvidelse av olje og gass felt utenfor Norge som ikke vil være i drift før etter 2050 hvor de skal være «karbon-net-null» i følge Parisavtalen. Med synkende oljepriser blir det sannsynligvis mere tap for Equinor utenfor Norge. Samtidig er CO2 utslipp fra Equinors olje og gass produkter 5 ganger Norges. Ikke ubetydelig i Europeisk sammenheng. Hva med dette? Kanskje skulle Equinor bruke mye mere F&U penger på annen CO2 reduksjon enn CCS som har en håpløs økonomi.
2. Vi i BKA har foreslått i mange år at Equinor skal skille ut den fornybare delen av selskapets aktiviteter i et nytt selskap som er giret for en netto fortjeneste på 5 til 10 % i motsetning til 30 til 60% i den Norske sektor. 5 til 10% fornybar energi forretninger krever en helt annen organisasjon i motsetning til en nødvendig meget tung og byråkratisk organisasjon i O & G forretninger. Flere analytikere mener at Equinors store havvind prosjektet utenfor Long Island, USA vil gi tap for Equinor pga. en for «tung» organisasjon.
Jeg kan forsikre deg at våre forslag til Generalforsamlingen ikke er basert på «synser» eller «religion» men fakta som selvfølgelig varierer fra år til år. Jeg tør påstå at vi ikke er»bedrevitende» og at Equinors «penger» eller investeringer bør i hvert fall ikke brukes til å betydelig øke det globale CO2 utslipp og samtidig tape penger utenfor den Norske sektor!!
Det som er håpløst er at staten som flertallseier «danser» ukritisk til styrets «piper» og styret og toppledelsen hører overhode ikke på aksjeeiere fra den private siden.
Mvh. Even Bakke Ph.D. og kjemiingeniør.
Tidligere sjef for ABB’s globale miljøforretninger i 30 land (inklusive Norge), basert i USA og Sveits.
Pingback: «Viktig å snakke høgt!» - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk