Kristelig sydenferie?

golden coast
Bli med Plussreiser/Normisjon til Kypros Golden Coast: "med 340 soldager i året får du ikke et bedre ferieparadis" Foto Pixabay

Misjonsorganisasjonen Normisjon er blitt medeier i et selskap der fortjenesten ligger i å friste nordmenn med kristelige eksotiske feriereiser over hele verden. Det har BKAs Elisabeth Briseid reagert på. I Vårt Land skriver hun at Normisjon forsøker å dekke seg bak sin ideelle virksomhet, – uten å ta klimakrise og naturkrise på alvor.

Av Elisabeth Briseid, Besteforeldrenes klimaaksjon

Leif Gunnar Engedal kritiserte nylig Normisjons oppkjøp av aksjer i Plussreiser (Hvorfor flyr Normisjon så høyt, Vårt Land 20.5). Generalsekretæren i Normisjon prøvde å forsvare oppkjøpet (Vårt Land 21.5). Det lykkes han ikke med. Generalsekretæren sier at «strategisk reisevirksomhet er uunngåelig. Vi må fysisk besøke våre samarbeidsland og koble sammen unge generasjoner med nye generasjoner i samarbeidslandene».

Ja, forståelig nok må en viss reisevirksomhet til, i en organisasjon som jobber internasjonalt. Og noe reising kan kanskje også legitimeres ved å gi verdifulle impulser til unge skoleelever. Men: Det er ikke denne typen reisevirksomhet Plussreiser primært reklamerer for.

Noen eksempler fra selskapets brosjyre er: «Fantastiske Oman», «Lovsangskonferanse i Nashville», «Kypros Golden Coast» og «Solskinnsøya i Det indiske hav». Her dreier det seg om rene feriereiser med et meningsfylt noe «attåt». Målgruppen er voksne, kristne mennesker i et av verdens rikeste land. Hører slik reisevirksomhet hjemme i dagens situasjon med global klima- og naturkrise?

Tømt for innhold

Ifølge selskapets eget utsagn tar Plussreiser ansvar for at FNs bærekraftsmål nås, og vektlegger sitt ønske om en rettferdig verden, noe som oppnås gjennom kontakt mellom mennesker fra ulike kulturer. Det problematiske med Plussreisers framstilling er at de store og skadelige utslippene fra flyreisene bagatelliseres, mens knøttsmå klimabidrag blir trukket fram som viktige.

Plussreisers bærekraftige profil innebærer at skadene ved timelange flyturer nulles ut av at de reisende tilbys «klimavennlig overnatting, servering og opplevelser». Dette eksempelet trekker Normisjons generalsekretær fram i sitt forsvar for oppkjøpet av aksjene. Han siterer også Plussreiser på at de har en egen bærekraftskoordinator. Til det er å si at ordet bærekraft er tømt for innhold når klimaskadelig flyvirksomhet anses som bærekraftig.

Bidrar til klimaødeleggelsene

Normisjon har virksomhet i Bangladesh og Nepal, land der mennesker og natur i dag rammes hardt av menneskeskapt global oppvarming. Plussreisers appell til reiselystne norske kristne om eksotiske reiser til fjerne himmelstrøk, hjertegripende ferie på misjonsfelt, innholdsrike turer til Israel og Midtøsten, gruppeturer med forkynnere, pilegrimsturer, bussturer til det europeiske skattkammer og mye mer, underslår at reisevirksomheten bidrar til klimaødeleggelsene.

Mennesker i misjonsfeltene som aldri har sittet i et fly, men som kjenner klimaproblemene på kroppen, vil kanskje undre seg en smule over at Normisjon velger å stå som medeier i et selskap der fortjenesten ligger i klimaskadelige «kristelige» feriereiser for voksne velstående nordmenn.

—————————————————————————–

FAKTA: Ifølge SSB står luftfarten for utslipp av ca 2,5 % av norske klimagassutslip. Det er misvisende, dekker bare innenriksreiser og tar ikke hensyn til ekstraeffekten av utslipp i store høyder. I 2021 konkluderte et internasjonalt forskerteam med at klimavirkningen fra fly er tre ganger så stor som beregnet fra CO2-utslippene. Den anslås til 3,5 prosent av menneskeskapt klimavirkningen. For Norges del er tallet vesentlig høyere.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Tulla Grip | 02.06.2024

  Apropos klimagassutslipp fra luftfarten lurer jeg på hvorfor det ingen steds tas opp bonusordningene som flere flyselskap opererer med. Hver gang man flyr får man poeng, i forhold til hvor lang reise man gjør, som kan spares opp slik at det helt eller delvis kan brukes til ny billett og at man dermed flyr enda mer. Man «må jo» bruke poengene man får. Da blir reisen billigere eller i beste fall gratis.
  Slutt med bonuspoeng på flybilletter!!

  Sendt fra min iPad

 2. Trond Otto Lie | 03.06.2024

  Det er trist at det ikke ser ut til å finnes politisk vilje her i landet til å legge begrensinger på private turoperatører samt på enkeltmenneskers ubegrensede rett til å bruke fly på unødvendige feriereiser.
  Ønsker velkommen en kvote ordning her, slik at hver enkelt av oss får et maks antall lovlige reiser på år.
  Denne ordning bør også omfatte de som drar flere ganger om året til egne ferieboliger i f.eks Spania.
  Før en slik kvote ordning evt. kommer på plass, vil jeg oppfordre alle de som har ferieboliger i utlandet om å begrense sine reiser til f.esk maks en tur hvert år.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*