Fest for gjenbruk

godt nytt om gjenbruk
Foto: Marius Vervik

Sammen med Fretex, ReTuren syverksted og Naturvernforbundet vartet BKA opp med grønn byfest i Stavanger lørdag 4. mai. Med i år var også XR Nord-Jæren, Den urbane folkehøyskolen og ikke minst Tou kulturscene, som stilte med lokaler og hjelp til organisering og markedsføring. – Rundt tusen besøkende i alle aldre var innom.

Av Silvia Kriz,
leder BKA Sør-Rogaland

Det vi feiret denne flotte vårdagen, var at vi skal bort fra bruk og kast-samfunnet! Å hoppe av forbrukskarusellen gir oss mer tid og bedre råd – til det som virkelig betyr noe, det som gir glede og livslyst.

Varer som går i stykker etter kort tid og ikke lar seg reparere eller gjenbruke kan være forførende billige i innkjøp, men koster dyrt i lengden.  Ikke minst fører det til et uholdbart overforbruk av jordas ressurser og energi, og et gedigent søppelproblem. Ofte er varene produsert under uverdige forhold.

Yndlingsklær og yndlingsting av god kvalitet, som vi tar vare på, kan vi glede oss over lenge. De kan også få et nytt liv når vi ikke bruker dem lenger. Så derfor feiret vi de gode alternativene: reparasjon, gjenbruk og redesign. Og vi feiret med hyggelig samvær, lek, musikk, dans og eventyr, – se video av Marius Vervik:

Det var god stemning, og mye folk, som dere kan se av alle bildene (under). Der var ulike stands, bruktsalg og utstillinger fra miljøorganisasjoner, ReTuren syverksted og den Urbane Folkehøyskolen. Det var mye gjenbruksmote og redesign, men også økologisk hestekompost, frøbibliotek, bamsedoktor, gamle symaskiner («De gamle er best»), geriljabroderi, bokbytte, – og et tre der folk kunne henge opp sine klimaløfter på papirlapper. Butikkskjefen fra Holdbart delte ut smaksprøver av gode varer som de redder fra å bli kastet, og stilte også ut hvor mye mat hver nordmann kaster på et år. XR arrangerte «Stillhet for klima» der vi satt stille med plakater og med et rødt tau i ring som viste hvor mye natur som forsvinner hvert minutt (79 kvm).

På scenen kunne man nyte tre gode konserter, to danseforestillinger og visning av gjenbruksmote og redesign ved elevene fra StUF. Ute var der leker for barna, med kosedyr fra Fretex som premie til alle, eventyrfortelling i lavvo og barnas bruktmarked. Det ble en god fest!

Foto: Hans Widerøe (BKA) og Marius Vervik (Fretex)

« av 5 »
Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Karin Lovise Skjerdal | 30.05.2024

    For et fyrverkeri av kultur og skaperglede! Dere i Sør- Rogaland BKA er virkelig flinke til å få til denne typen arrangement, ikke minst med mange spennende samarbeidspartnere. Vi trenger virkelig slike positive miljøtiltak, – som kilde til håp og motgift mot dagens dystre nyhetsbilde.
    Et eksempel til etterfølgelse for oss andre lokallag. Vel overstått!
    Fra Karin i Bergen lokallag.

  2. Elisabeth Tveter Briseid | 01.06.2024

    Så inspirerende! Samarbeid med gode krefter har åpenbart gitt store resultater. Hurra!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*