Vårluft og veien videre

Solidaritet (1)
BKA-lederen lover at det vil bli mange røde luer å se utover våren og sommeren i år.

Det er vår, det er april, det ny’ blir til, – og BKA-leder Linda Parr ser med forventninger fram til landsmøte i Oslo, til markeringer for klimasmart jernbane, 1. mai-tog med mange muntre røde hatter, – og til å være del av viktige samfunnsendringer som er på gang, sier hun. Vi i BKA skal bidra til at det går fortere, og blir mer grunnleggende!

Jeg velger meg april

I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,
– dog fred er ei det beste,
men at man noget vil.

Slik skrev Bjørnstjerne Bjørnson i 1869. Og Linda Parr stemmer i! Det er nå en større forståelse av klima- og naturalvoret enn det noen gang har vært, mener hun. – Det skyldes mange ting, men det er grunn til å trekke fram to reportasjer i NRK som viste hva vår kollektive adferd fører til, – på en måte alle kan forstå. I det ene programmet ble det dokumentert hvordan Norge blir bygd ned bit for bit: 44 000 inngrep på bare fem år, med nærmere 3000 arter på den norske rødlista, inkludert arter vi har et spesielt ansvar for! Dette har sjokkert mange. Det ble fulgt opp av programserien Oppsynsmannen der Bård Tufte Johansen reiser land og strand rundt og blir mer og mer fortørnet over de negative konsekvensene han opplever – og som ofte er utilsikta – av våre valg og prioriteringer. Det ble også en vekker.

Oljeeventyr med bismak

På samme måte har vi fått en klimakrise i fanget uten at vi i tide forsto konsekvensene. Det norske oljeeventyret startet med Ekofisk-funnet i 1969, et av verdens største oljefelt til havs. Produksjonen i Norskehavet startet i 1993 og i Barentshavet i 2007. – Det har gitt landet arbeidsplasser og solid økonomi, det skal innrømmes. Og samtidig må produksjon av olje og gass ses og vurderes i et globalt perspektiv. Norge er verdens sjuende største eksportør av olje og gass. Dette er et uforholdsmessig stort bidrag til klimaendringene som rammer hele verden. Vi må legge om kursen. Men vi må ha folket med oss, ikke mot oss. Og ikke minst her har besteforeldre en viktig rolle å spille, tenker jeg!

Generasjonsansvaret

Undersøkelser har vist at nordmenn er blant de mest klimafornektende i verden, sammen med land som Saudi-Arabia. Det er kanskje ikke så rart, når vi har ledende politikere som mener vi skal produsere olje og gass i flere tiår framover, sier Linda Parr. – Samtidig mener rundt en tredjedel av velgerne at det er på tide å slutte letinga etter ny olje og gass. Det er også et høgt tall. Det viser at opplysningsarbeid nytter, og at den offentlige samtale om klima og miljø og generasjonsansvar faktisk gjør inntrykk!
– I et intervju nylig med Putsj, magasinet til Natur og Ungdom, blir Halfdan Wiik spurt om hvorfor han tok initiativet til Besteforeldrenes klimaaksjon. – Fordi jeg ble bestefar, svarer han. – Det er jo en fullkommen skandale, at vi har visst nesten alt vi trenger å vite om menneskeskapt global oppvarming siden 1980-tallet, uten å gripe tak i årsakene. I stedet har vi skjøvet problema foran oss og over på våre barn og barnebarn.
og grønnvasket på harde livet, kan vi godt føye til. Håpet ligger i at vi innser at vi ikke lenger kan ture fram på samme måte. Og det tror jeg egentlig veldig mange av oss tenker og forstår nå. Selv om det vil bli litt krevende – når det gamle faller. Det volder litt rabalder, som Bjørnson sier!

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,
– i den blir somren til!Linda Parr slik mange har møtt henne, med løpesedler på gata foran Stortinget. Foto: Kristine Glimsdal / Journalen, OsloMet

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Finn Bjørnar Lund | 01.04.2024

    Kanskje det er håpløst, men vi gir oss ikke, særlig ikke i april! Takk Linda og Halfdan for at dere står på!

  2. Oddbjørg langset | 01.04.2024

    Takk Linda for at du skriver! Jeg vil Dele det på min FB-side, og oppfordre venner til å Dele! Ser fram til Landsmøtet, vårens vakreste/viktige eventyr! Vi trenger alltid flere medlemmer for verdens viktigste sak!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*