Start omstillinga!

trheim 1 mai
1. mai-toget i Trondheim 2023: En stor skare folk i alle aldre gikk med i natur- og klimaalliansen. Foto: Ola Dimmen

En grønn og rettferdig 1. mai! – det er ambisjonen i Trondheim også i år. Trøndersk natur- og klimaallianse var en stor seksjon i fjorårets tog, og skal bli enda større denne gangen, lover en optimistisk Nina Weidemann. BKA-veteranen forteller at LO i Trondheim nylig har godkjent alliansens parole: Stopp oljeleitinga, start omstillinga!

Trøndersk natur- og klimaallianse ble etablert i fjor og består av en rekke ulike grupper: Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender, Spire, Greenpeace, Legenes klimaaksjon, Scientists Rebellion, Stopp oljeleitinga, Extinction Rebellion, Miljøagentene, Besteforeldrenes klimaaksjon, La Tillermarka leve og Bevar Fuglmyra/Steintrøa.
– Det er veldig oppløftende å jobbe sammen med – og marsjere sammen med – så mange andre meningsfeller, sier Nina Weidemann. Hun er positivt overrasket over at LO i Trondheim var villig til å akseptere en parole som mange i fagbevegelsen uten tvil vil oppleve som utfordrende. – Men det viser at det er positive endringer i lufta, og er veldig oppmuntrende for oss som har stått på så lenge med dette budskapet. «Stopp oljeletinga, start omstillinga» er jo også i pakt med det som ble vedtatt på det siste klimatoppmøtet til FN – og med anbefalingene fra det viktige Klimautvalget 2050 som la fram sin store utredning i fjor høst.
– I toget skal vi gå samla og sterke, og samtidig demonstrere mangfold og de enkelte organisasjonenes egenart. Klimakrise og naturkrise er to sider av samme sak. Lokale saker som bybane og bevaring av friluftsområder kommer til å bli løftet fram. Og for oss i BKA gjelder det selvfølgelig å få fram generasjonsansvaret. Klimaendringene påvirker alle mennesker, men rammer de mest sårbare hardest.

Nina forteller ellers at besteforeldrene skal delta når de lokale Miljøagentene arrangerer plakat- og paroleverksted. – Det er så bra at natur- og klimaalliansen også har med de yngste. Jeg vet ikke noe som er viktigere akkurat nå, enn at barn og unge og foreldre og besteforeldre er i bevegelse sammen. At vi går sammen med arbeiderbevegelsen betyr også mye, synes jeg. Det kommer til å bli et flott og fargerikt 1. maitog her i Trondheim. Jeg gleder meg!


Natur- og klimaalliansen i Trondheim med plakatverksted april 2023. Nina Weidemann i grønn genser nr 3 fra høyre.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*