Økonomi, natur og menneske

smultring utv

Økologisk økonomi, sirkulær økonomi og smultringsøkonomi – kjært barn har mange navn, og nå er Nettverket Smultringøkonomi etablert. Det dreier seg om mer enn økonomi slik vi vanligvis forstår det, sier Arne Øgaard fra BKA som har vært på lanseringsmøtet. Dypest sett om hvordan vi bringer klima, natur og mennesker i balanse.

Nettverket Smultringøkonomi Norge
Av Arne Øgaard

Mange i Norge er bekymret for dagens samfunnsutvikling, og det er mange som arbeider for at det skal skje radikale endringer. For de fleste av disse, kan den engelske økonomen Kate Raworths smultringmodell (Doughnut Economics, 2017) være et nyttig redskap og samlingspunkt. Denne modellen rommer både miljø- og klimautfordringene og den sosiale tilstanden i samfunnet.

I Norge har det vært arrangert to smultringfestivaler og en rekke informasjonsmøter, men det har ikke vært noen organisasjon som har tatt ansvar for dette. Mandag 8. april ble Nettverket Smultringøkonomi Norge lansert på Sentralen i Oslo. Nettverket er organisert som en forening med et styre, men ønsker å være et samarbeidsforum for alle engasjerte, både enkeltmennesker og organisasjoner. På lanseringsmøtet deltok det rundt 50 mennesker, og blant de ulike organisasjonene var også Besteforelderens klimaaksjon representert. Styreleder Ellen Sjong innledet og det kom hilsener både fra smultringaktivister i Sverige, Danmark, Nederland og England og fra tre norske organisasjoner. Kvelden ble avsluttet med en inspirerende panelsamtale hvor det ble påpekt flere aktuelle utfordringer. Vi må løfte bevisstheten om hva livskvalitet egentlig er, hvordan vi kan arbeide på kommunenivå, hvordan vi kan påvirke politikerne før neste valg og hvordan en ordning med folkepaneler kan skape engasjement. Nettverket tar gjerne imot flere forslag til oppgaver vi kan samarbeide om. https://www.smultringokonomi.no

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Torill Solberg | 11.04.2024

    Høres bra ut. Vil gjerne høre mere.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*