Kampen for myra

jødahl 2
MYRVERNERNE PÅ PLASS: Besteforeldrene sparket i gang Aksjon Jødahlsmåsan 3. mars 2015. Gusatav Paulsen holdt appell. Foto: Ivan Chetwynd

Besteforeldrene må igjen smøre seg med tålmodighet, skriver Utemiljø24. «Først fikk de stoppet planer for drenering og utgraving av Jødahlsmåsan. Deretter fikk de kommunen til å bytte bort en skogteig mot å få myra i kommunalt eie. Ti års kamp for myrrestaurering så ut til å være kronet med seier. Men så ble det ordførerskifte.»

Bevaring av myr er et godt og rimelig klimatiltak. Så gleden var stor da den langvarige kampen for å hindre utgraving av Jødahlsmåsan i Ullensaker ble krona med seier, og kommunestyret gjorde vedtak om å restaurere myra.  Men så, etter et kommunevalg der FrP og Høyre har overtatt styringa, med støtte fra KrF, er det kommet ny bevegelse i saken. I feil retning, frykter noen. De to partiene vil ha det de kaller en lovlighetskontroll på det tidligere vedtaket, fordi skogsteigen som Allmenningen har fått gjennom makeskiftet, kan bli mer verdt enn måsan, hvis den for eksempel legges ut til boligbygging.

Prosessen med å søke om midler til restaurering skal ikke stopp opp, forsikres det – også i reportasjen i Utemiljø24. Og styreleder Linda Parr i Besteforeldrenes klimaaksjon lover stor feiring den dagen restaureringen «endelig» settes i gang: – Da vil alle som har bidratt i saken gjennom årene inviteres, også de som nå sitter i posisjon. Vi ser fram til den dagen og bidrar underveis dersom det trengs.

Se reportasje i Utemiljø24: Besteforeldrene må smøre seg med tålmodighet – igjen

Juni 2015: Torvmyra på Jødahlsmåsan skal tilbake der den hører heime, mener ungene fra Ullensaker. Sammen med Besteforeldreaksjonen bidro de til å sette søkelyset på misbruket av myrjord i Norge. Foto: Ivan Chetwynd

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Jarle Sylta | 11.04.2024

  Bruksendring

  Her låg ei myr
  som var rasteplass for fuglar.
  No omgjort til ei bane
  der folk ruslar med køller
  for å slå ballar
  ned i hol.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*