Mot strømmen

firerbanden 2
Aksjonærene fra BKA på talerstolen under fjorårets generalforsamling. Guttorm Grundt til venstre, deretter Bente Bakke, Gro Nylander og Even Bakke. Foto: Ivar Minken

Før eller siden må Equinor våkne og ta klima og miljø på alvor. Derfor har en gruppe aksjonærer fra BKA år etter år stilt på generalforsamlinga med egne forslag til vedtak. År etter år er de blitt nedstemt, men har ingen planer om å gi seg av den grunn. – Det er en samfunnsplikt å gå mot den ensidige norske oljesatsinga, mener de.

I løvens hule – igjen

Equinors generalforsamling 2024 er som alltid i Stavanger og som vanlig 14. mai. Og ur-motstemme til aksjonærflertallet er som før Guttorm Grundt, tidligere miljøsjef i Oslo kommune, som hvert år siden 2011 har troppet opp på generalforsamlinga, på vegne av seg selv og Besteforeldrenes klimaaksjon. – Den gangen gjaldt det først og fremst den skandaløse tjæresand-satsinga i Canada. Jeg satt i styringsgruppa for BKA, og kjøpte noen aksjer for å ha mulighet for å være til stede i løvens hule.
– Det er barnebarna som inspirerer meg til å stå på og dra til Stavanger igjen. Når ikke staten og andre storaksjonærer tar til vettet, må småaksjonærene si ifra. For hvert år er det faktisk noen flere aksjeeiere som stemmer for våre forslag. Men det går selvsagt alt for sakte, så dette må jeg vel fortsette med til jeg stuper!

Equinor-styret bør gå

Etter hvert har Guttorm fått følge av andre fra BKA: Bente Bakke, aktivist, politiker og forfatter, Gro Nylander, lege, aktivist og forfatter og Even Bakke, næringslivsmann og tidligere leder for ABBs globale miljøvirksomhet. – Et sterkt team som vil være godt samkjørte også under årets generalforsamling. Equinor har systematisk sviktet sitt medansvar for å følge opp Parisavtalens klimamål og FNs oppfordring til å terminere all olje- og gassleting, hevder de. Til beste for kommende generasjoner bør nåværende styre trekke seg og gi plass til nye folk med bedre bærekraftkompetanse og høyere ambisjoner. Det må også skje noe med statens passive rolle som hovedaksjonær, og regjeringen må legge til rette for at Equinor blir en ledende produsent av fornybar energi.

Video fra Equinor generalforsamling Stavanger 2023, ved Ivar Minken:


Samtidig med det som skjer inne på generalforsamlinga, vil det også denne gangen bli markeringer og demonstrasjoner på gata utenfor. Besteforeldrene har gjennom mange år hatt et samarbeid med bl.a. WWF og Greenpeace om dette.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Oddbjørg Langset | 11.04.2024

  Besteforeldre er modige og trengs!
  Jeg forsto for lenge siden at BKA kan skilte med et vell av relevant kunnskap i sin medlemsmasse.
  Utrolig berikende å samkvemme med så mange hyggelige, kloke folk, så jeg anbefaler deg å bli medlem, hinter å Dele på egen FB-side…..

 2. INGER KLEVSTRAND | 15.04.2024

  Fantastisk! Det disse fire gjør går rett til kjernen av klimakampen. Stor beundring! Lykke til i alle kommende år! Er det nok med fire? Burde flere delta i dette?

 3. Pingback: Klima, olje, etikk - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*