Fullt hus for Hessen

bergem hessen
Anne Bergem og Randi Kirkebø fra BKA sammen med Anja Heie, leder for formidlingsseksjonen på Eidsvoll 1814.

Tirsdag denne uka var det duket for foredragskveld på museet Eidsvoll 1814, som sammen med lokallaget av BKA hadde invitert professor Dag O. Hessen fra Universitetets institutt for biovitenskap til å snakke om klima og natur. Billettene var raskt utsolgt, og direktør Bård Frydenlund kunne ønske mer enn 100 frammøtte velkommen!

Kloden har feber – hva gjør vi?
Anne Bergem, lokallagsleder Besteforeldrenes klimaaksjon

Dag O. Hessen har skrevet om «Verden på vippepunktet» og 30 andre bøker, og hadde kalt foredraget sitt «Natur og klima – rammen om det hele». Han viste den dramatiske utviklingen av global oppvarming og naturtap over tid, og hvordan dette i dag utgjør den største trusselen for menneskenes helse og global sikkerhet. Klima og natur henger uløselig sammen, understreket han.

Men han var også opptatt av å formidle at bildet ikke bare er svart; kunnskapen og oppmerksomheten om klimautfordringer og naturtap er stadig voksende i befolkningen, og også i næringslivet. Samtidig er det slik at klimaignoransen er mer utbredt i Norge enn i mange andre land. Utsagnet om at «den største trusselen mot planeten, er troen på at noen andre vil redde den» er nok ekstra aktuell hos oss!

Det er ingen helt sikre prognoser for hvordan utviklingen vil fortsette, men utslippene må ned. Hver 10. dels grad oppvarming vi kan stoppe hjelper, påpekte Hessen.

Vi som satt i salen fikk beskrevet en skrantende jordklode med stigende feber og alvorlige skader, særlig på sine grønne og blå lunger. Hessen ble også spurt hva han ville gjort hvis han kunne bestemme. Da ville han: 1. stoppe leiting etter mer olje, 2. stoppe bit for bit-nedbyggingen av naturen, og 3. starte jakten på «det gode liv» gjennom endrede holdninger og forbruksmønstre.

Det var nok flere enn oss besteforeldre som kjente alvoret tynge, men også følte på forpliktelsen til å gjøre det vi kan for at kloden fremdeles skal være et godt sted å leve. Vi gikk hjem med en styrket bevissthet om at vår klimabekymring må omdannes til bevisste valg i vår egen hverdag, og at vi må kreve av landets politikere at de prioriterer klima og natur i hver eneste politiske beslutning nasjonalt og lokalt!

Bård Frydenlund, direktør Eidsvoll 1814, Dag O Hessen, Anne Bergem og Helle Aasgaard, BKA Eidsvoll og Hurdal.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*