Høyr på skrika mine –

Adampour 1
Bikuben, Det Norske Teatret, kl 12 i dag. Foto: Ivan Chetwynd

Populære «Lunsj og lyrikk med klimablikk» er i gang igjen, – på sjuende året, i et samarbeid mellom Det Norske Teatret og Besteforeldrenes klimaaksjon. Først ute var lege og samfunnsdebattant Mina Adampour som leste fra diktsamlinga Naturen. Ivan Chetwynd kan fortelle om bra oppmøte under den halvtimes seansen i Bikuben.

Naturens stemme

Mina Adampour er født i 1987 av iranske foreldre. Familien kom til Norge som kvoteflyktninger da hun var ett år gammel og bodde i Bodø og senere Oslo. Mens hun gikk på barne- og ungdomsskolen, spilte hun spiss for Vålerenga. I ungdomstiden ble hun engasjert i samfunnsspørsmål og som 15-årig organiserte hun en skolestreik mot invasjonen i Irak. Senere var hun med å stifte miljøorganisasjonen Spire.

Shabana Rehman var et forbilde: «Hvis hun kunne, så kunne også jeg …» Mina er utdannet  lege og har også skrevet flere bøker. Men da forlaget foreslo at hun skulle skrive om en IS-kvinne, tilbød hun en samling naturdikt i stedet. «Jeg ville vise at innvandrerkvinner kan engasjere seg i noe annet enn bare minoritetsproblemer.»

Det ble diktsamlingen Naturen, gitt ut i 2022 av forlaget Speil, – som tillot at overskuddet fra boken kunne gå til et veldedig formål (i dag går det til å dekke saksomkostninger for rettssaken om Førdefjorden, som Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte).

Det var fra denne boken at Mina Adampour leste opp på årets første samling av «Lunsj og lyrikk med klimablikk», 29. januar. Og språklig kunne Mina føle seg hjemme, fordi hun skriver på nynorsk. «Nynorsk er et lyrisk språk, som egner seg best til dikt», sier hun.

Mange av diktene er meget korte, i den japanske haiku-tradisjonen. Mina ville svare på spørsmålet: Hva ville naturen si, hvis den kunne tale? Her er ett av svarene:

Høyr på skrika mine
Ein dag vert dei dine

«Lunsj og Lyrikk med klimablikk» fortsetter tirsdag, torsdag og fredag, kl. 12.00 i Bikuben i 2. etasje i Det Norske Teatret – og i morgen vil man kunne kjøpe Mina Adampours diktsamling der.


 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*