Dit vi ikke vil

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  tirsdag 30. jan 2024
 • AV:
  Redaksjonen
endringsblindhet
Sigmund Hågvar, professor emeritus i natur- og miljøvern, skriver også dikt. Foto: Harold Leffertstra

Ingen ønsker en utvikling mot tap av naturverdier, og en voksende rødliste av trua arter. Likevel skjer det, bit for bit og i stort tempo! Hvorfor? Det var tema da professor Sigmund Hågvar holdt et foredrag for Besteforeldrenes klimaaksjon. – Vi blir endringsblinde, sier han. Vi tilpasser oss der vi burde protestere. Fremtiden må skapes!

Video produsert for BKA av Ivar Minken

FREMTID – av Sigmund Hågvar

Fremtiden er ikke bare
noe som kommer.
Fremtid 
kan skapes.

Så hvis du ikke vil
dit hvor vi er på vei,
kanskje du bør mene noe
og si ifra?

Si fra til dem 
som holder stø kurs
dit du ikke vil.

Si fra til andre 
som heller ikke vil
dit vi er på vei,
men som er tause.

For hvis vi alle
sitter rolig
og er snille,
da kommer vi dit
hvor vi ikke vil.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

 1. Helene Vacarisas | 01.02.2024

  Godt sagt av Sigmund Hågvar om bit-for-bit nedbygging av naturen vår.
  ‘Si fra til andre
  som heller ikke vil
  dit vi er på vei,
  men som er tause.’
  Vi må hjelpe hverandre å våkne opp. Hva kan vi gjøre ? Snakk om det til familie og venner, meld deg inn i Besteforeldrenes Klimaaksjon, Naturvernforbundet eller annen miljøorganisasjon (gjerne flere). Gi støtte til dem som taler vår sak. Jeg er stolt over å være på lag med dere besteforeldre.

 2. Annegrethe Jørgensen | 12.02.2024

  «Fremtid kan skapes» siger Sigmund Hågvar i digtet. Men hvis vi skal være med til det, kræver det mere end at kunne sige fra. En skal også kunne sige til, finde en levende vision som viser åbninger og veje frem ☺️

  Det er dét, som ‘thrutopia’-idéen handler om. Ikke utopi, som det er enkelt at afvise som urealistisk og drømmerisk. Ej heller dystopi, som viser os hen til afgrunden, det store sammenbrud (som nok snarere bliver til mange små i den nære fremtid) – men ‘thrutopia’ (through + true): Hvordan vi klarer os igennem, så vores efterkommere får gode liv, skønt meget bliver vanskeligere for dem. Jeg har skrevet lidt om det hér: https://fremtidenivorehaender.dk/thrutopia/, og vi stiller op til Klimafolkemødet til sommer i Middelfart med en ‘thrutopia’-event, hvor gode mennesker fortæller om deres fremtidsvisioner (titel: ‘Thrutopia’ – den fremtid, vi vælger» eller kanskje «Fra sammenbrud til gennembrud»).
  Jobber dere med noget lignende?

  Med venlig hilsen,
  Annegrethe
  (Redaktør for https://fremtidenivorehaender.dk – og ja, navnet kommer fra Norge)

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*