Vårt ansvar – en julehilsen

european grandparents brussel gate
Besteforeldreaktivister fra hele Europa var samlet i Brussel denne høsten, for stifting av en fellesorganisasjon.

Kjære medlemmer! Det er langt mellom gode nyheter om dagen. Også barna er bekymret, viser en rapport fra Miljøagentene. Over halvparten er engstelige for klimaendringene, og mener at politikerne ikke gjør nok. De er også opptatt av fattigdom og krig i verden, og at dyre- og plantearter dør ut. – Da må vi besteforeldre stille opp!

Barnas klimapanel gir hvert år ut en viktig og interessant rapport. 2023-rapporten heter Koden er å redde kloden, og barna forventer at deres bekymringer blitt tatt på alvor. Det forplikter oss til å styrke vår innsats for å sikre deres rett til et godt liv i framtiden.

Det er min overbevisning at engasjerte besteforeldre trengs mer enn noensinne! Det ble også understreket av Svein Tveitdal som har representert BKA og Forum for Utvikling og Miljø på klimatoppmøtet i Dubai. Selv om det ikke ble det store gjennombruddet i forhandlingene, mener den tidligere FN-direktøren at slutterklæringen var et skritt framover – med etablering av fondet for tap og skade, tredobling av fornybar energi innen 2030, og at omstilling bort fra fossil energi endelig er tatt med som et mål.

Jeg anbefaler dere å ta en titt på videoen der Svein Tveitdal blir intervjuet om klimatoppmøtet av Øyvind Wistrøm, nestleder i BKA: Dubai – og hva så? – Og bidra gjerne til å spre dette videre til venner og bekjente!

Vi kan være stolte over at BKA i høst har vært med på å danne en europeisk besteforeldreorganisasjon med grupper fra ni land. Det fant sted i Brussel i 31. november og heter European Grandparents for Climate. Det ble en inspirasjon for meg som representerte BKA, å møte og utveksle erfaringer med engasjerte kolleger. Vi gjorde oss også godt bemerket med eget banner blant de 25 000 deltakere i klimamarsjen gjennom Brussels gater. Bare se det flotte bildet av oss øverst her!

På hjemmebane har vi selvsagt en stor jobb å gjøre framover, for at Norge skal nå sine klimamål for 2030. Men vi har heldigvis fått en del ekstra drahjelp i det siste: Rapporten fra Klimautvalget 2050 er vi i hovedsak meget fornøyd med, og vi har en kompetent gruppe i gang med å skrive høringsuttalelse. Forslaget fra Miljødirektoratet om å verne om all resterende myr i landet vårt, blir også en sak for oss å kjempe for å få gjennom i Stortinget.

Med en fersk strategi- og handlingsplan for BKA, tror jeg vi er godt rustet til å ta fatt på arbeidet i det nye året. Måtte julas budskap om fred og kjærlighet være en ledestjerne. God jul og et fredelig nytt år ønskes dere alle!

Varme hilsener
Linda Rundquist Parr og resten av landsstyret og sekretariatet i BKA


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Aase Sundfær | 21.12.2023

    Kjære Linda og alle de flinke og flotte medlemmene i Besteforeldrenes klimaaksjon. God jul og med ønske om et bedre klimavennlig nytt år!
    Hilsen Aase Sundfær . 🎅🎅

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*