Myrvedtak i fare?

default
Den store torvmyra Jødahlsmåsan i Ullensaker sett fra lufta.

Bevaring av myr er et godt og rimelig klimatiltak. Så gleden var stor da den langvarige kampen for å hindre utgraving av Jødahlsmåsan i Ullensaker ble krona med seier, og kommunestyret gjorde vedtak om å restaurere myra. Men i det siste er det skapt ny usikkerhet, etter at FrP og Høyre vant valget og vil behandle saken på nytt.

FAKTA: Myr tar opp CO2 fra atmosfæren og lagrer det som karbon. I Jødahlsmåsan, 1140 da, er det lagret ca 80 000 tonn C som ved drenering og uttak vil bli omdannet til 290 000 tonn CO2, som havner i atmosfæren. CO2-fangsten som en intakt myr ville ha gjort, gå tapt (ca 2300 tonn CO2 per år). I tillegg er myra av uvurderlig verdi for artsmangfoldet, og som flomdemper og forebygging mot både tørke og skogbrann.

En vellykka kampanje

Aksjon Jødahlsmåsan – mot Felleskjøpets planer for drenering og utgraving, har i snart ti år arbeidet for å skape forståelse for verdien av å bevare myra. For tre måneder siden fant saken sin løsning da kommunestyret i Ullensaker vedtok å gjøre et makeskifte med Ullensaker Almenning. Med kommunen som eier vil det være mulig å søke om statlige midler til restaurering av måsan allerede i januar 2024.

Tove Kongsvik, BKA-medlem og folkevalgt for MDG, gir honnør til ordfører og varaordfører fra Ap og Sp, som bidro med å få til det gode resultatet. Hun forteller at nabokommunen Nes har vedtatt å støtte Ullensakers målsetning, og at Miljødirektoratet vil finansiere restaureringen og stå for gjennomføringen.

Så sent som 28. september feiret BKA og andre glade aktivister Jødahlsmåsan-seieren på Jessheim bibliotek.

Men hva skjer nå …?

Men så, etter et kommunevalg der FrP og Høyre har overtatt styringa, med støtte fra KrF, er det kommet ny bevegelse i saken. I feil retning, frykter Tove! De to partiene vil ha det de kaller en lovlighetskontroll på det tidligere vedtaket, fordi skogsteigen som Allmenningen har fått gjennom makeskiftet, kan bli mer verdt enn måsan, hvis den for eksempel legges ut til boligbygging. Det skal ikke stoppe prosessen med å søke om midler til restaurering, forsikres det. Men Tove kjenner seg ikke trygg …
– Disse partiene har tidligere vist at de har liten forståelse for natur og miljøverdier. Jeg frykter at de med sitt forslag kan sende oss ut i en omkamp som vil utsette saken, – og i verste fall sende hele saken ut på ny ørkenvandring. Hun tror det er viktig at alle gode krefter mobiliserer og tar kontakt med sine partier og politikere – før kommunestyremøtet tirsdag kveld.
– Ullensaker kan bli en kommune som går foran i arbeidet med naturrestaurering, understreker en engasjert Tove Kongsvik. – Det kan ha en positiv smitteeffekt og få stor betydning, ikke minst fordi Stortinget til neste år skal behandle en viktig sak med forslag om forbud mot nye inngrep i norske myrområder. Håpet er derfor at politikere fra alle partier ser poenget og vil bidra positivt når det kommer til stykket!


Mange vil være med å redde måsan, og torvjorda skal tilbake der den hører heime, mente barnehageungene i Ullensaker. Foto: Ivan Chetwynd (2015)

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Elisabeth Gundersen | 28.11.2023

  Jødahlsmåsan må bevares.
  Takk for at dere jobber med dette.

 2. Mette Hummelvoll | 01.12.2023

  Stå på, gode mennesker, i kampen for naturen og fornuften.

 3. Steinar Meen | 12.12.2023

  Viktig kamp dere driver!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*