Mot likegyldigheten

fakkeltog krsand

I fakkeltog og under parolen «Generasjon Greta Thunberg er ikke død!» vandret et førtitalls ungdommer, og noen besteforeldre, fredfylt gjennom Kristiansand i går. Det var kraftig vind, så mange fakler blåste ut, forteller Yngvar Olsen, leder i BKA Agder. Men det ble det en verdig markering av nødvendigheten av å ta klimaendringene på alvor.

Politikerne har dessverre ikke forstått alvoret i klimaendringene, sa Yngvar i sin appell på torget. – Derfor villeder de oss!

Et realistisk, men lite hyggelig scenario, er dette: September 2023 var den varmeste september måned noen gang siden målingene startet. Juni og juli var også varme. Vi har en El Niño-periode nå. Dette betyr at 2024 vil bli et enda varmere, ja et veldig varmt år!

Jordas energibalanse kommer mer og mer ut av lage. Netto innstråling har doblet seg de siste ti år. Vi merker lite til det fordi havet tar opp det meste av varmen. Dette gir oss et demokratisk problem fordi folk flest ikke skjønner alvoret. Endringene kommer, ubønnhørlig, – men vi henger etter.

Nye anslag for global temperatur indikerer at 1,5-gradersmålet vil gå tapt allerede i dette tiåret. Derfor bør vi slutte å snakke om 1,5-gradersmålet.

Mye tyder på at 2-gradersmålet vil gå tapt rundt år 2040. Dette vil skje samme hva vi gjør, på grunn av forsinkelsen i systemet. CO2 i atmosfæren er kontrollknappen som styrer temperaturen på jorda. Vi har i år passert 50 prosent økning siden førindustriell tid. En dobling av nivået vil gi en temperaturøkning på 4 grader. Etter hvert som innlandsisen smelter og dyphavet varmes opp vil det bli enda mer. Byer ved sjøen vil da bli oversvømt og dyrka jord vil havne under vann. Dette vil i sin tur forårsake folkevandring og hungersnød.

Alle fornuftige mennesker må skjønne at dette kan vi ikke se passivt på! Dette kan vi ikke la skje! Vi må begynne å tenke på forebygging allerede nå! Derfor er det fint at dere, de unge, har tatt dette initiativet til å vise at «GENERASJON GRETA THUNBERG ER IKKE DØD»!


Ill. ved Knut Løvås (Klassekampen 2019)

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*