Ditt ansvar!

gamle rådhus 9
Onsdag ettermiddag kl 15.30: Nyslåtte bergenspolitikere måtte finne seg i å bli møtt med klimakrav på vei inn til sitt første møte.

De røde luene var på plass foran Gamle rådhus i Bergen, da de nye bystyrerepresentantene ankom til sitt første, konstituerende møte. Forbi store bannere med «BARNAS KLIMA – DITT ANSVAR» var det mange smil å se – og noen lukka ansikter. Senere på dagen var BKA sammen med andre organisasjoner i en gatemarsj for Bybanen.

Janet Wiberg, som er leder av BKAs lokallag, var storfornøyd med oppslutninga. – Dette skal vi gjenta ved hvert bystyremøte fram til jul, sier hun. – Vi ønsker å ansvarliggjøre hver enkelt bystyrerepresentant. Og så håper vi selvsagt at det at vi står der, i stillhet med våre røde luer og plakater, får noen av dem til å tenke seg om en gang til når viktige spørsmål kommer opp, med konsekvenser både for det lokale bymiljøet og globalt klimaansvar – som alle plikter å tenke på.

Som i andre byer har Høyre også i Bergen tatt over styringa. For tilhengerne av Bybanen og videre utbygging mot Sandviken og Åsane, trengte dette i utgangspunktet ikke være et problem. Både byrådsleder og ordfører ønsker en slik videreføring. Problemet er at Høyre er blitt tvunget inn i kompaniskap med flere små protestpartier, som har fått gjennomslag for at det gjøres enda en utredning av en tunnelbaneløsning. Blant disse er det mange som ser det som en prioritert politisk oppgave å forpurre og sabotere det viktigste kollektivprosjektet i byen – som sterkt har bidratt til å redusere den ekstreme bybilismen som tidligere plaga Bergen, og ga oss ren forslumming av mange sentrumsgater. Som Naturvernforbundets talsperson sa i sin appell før kveldens demonstrasjonstog: «FrP vi ha tunnel, men de vil ikke at det skal kjøre en bybane gjennom den.»

Ingen hadde venta at dagens marsj – kalt «Rabalder for Bybanen II» – skulle samle like mange som den første rabalder-marsjen for en måned siden. Men det var mange nok til at det ble en verdig og god markering – med mange muntre innslag, fra «Gamle sure menn for Bybanen» til «Bier for Bybanen». Det felles slagord-ropet var gitt: – «Ka vil vi ha? Bybanen! Kor ska han gå? Sandviken! Kor ska han gå? Åsane! Når vil vi ha han? No!»


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*