Dans og stem for Oslo!

Oslo dans
Alle foto: Ivan Chetwynd

På lørdag fikk turister og folk på handletur på Egertorget midt på Karl Johan plutselig høre musikk. En eldre dame med rød hatt og en ungdom i grønn t-skjorte begynte å danse. Og med ett var torget fullt av eldre og yngre, som danset i takt til musikken og snodde seg rundt i en lang lang rekke mens de ropte «Stem grønt for Oslo!»

Humørfylt valg-markering
Reporter: Ivan Chetwynd

De røde og grønne danserne ville oppfordre folk til å være miljøbevisst når de stemmer i kommune- og fylkesvalget. Natur og Ungdom sto for markeringen som BKA støttet, og ungdommene hadde lagt ned mye arbeid i forberedelsene. Derfor mente flere at det var synd at dansenummeret ikke ble gjentatt (hvis besteforeldrene hadde hatt krefter igjen). Det kunne kanskje ha vært en appell som fordypet hensikten for det som man kalte en flashmob. Men det vakte oppsikt, smil og bruk av mobiltelefonenes kameraer.


Hva mener partiene?

For BKA Oslo var dette en del av en lokalvalghelg. Det hadde begynt dagen før, fredag 1. september. Mange møtte frem i solskinnet foran Stortinget for å dele ut løpesedler om kommunevalget. Den ene løpeseddelen var en generell oppfordring som forklarte hvorfor man skulle gjøre valget til et klimavalg. Den andre var en oversikt over Oslo-partienes klima- og miljøpolitikk i form av svar på 12 spørsmål.

Hvor går Oslo?

Etter markeringen på Egertorget gikk 4-5 av oss med røde hatter oppover Karl Johan for å besøke valgbodene. Vi skulle stille utdypende spørsmål om partienes klimapolitikk. Det viste seg at partiene som ikke hadde svart på våre første spørsmål likevel hadde en miljøpolitikk – Venstre påstå faktisk at deres var den beste.

Inntrykket fra runden var det samme som fra debattmøtet på Klimahuset lørdagen før. Klima og miljø er viktige saker for alle partiene, og alle er enige om overordnede mål. Alle som vi besøkte tok godt imot oss og tok våre spørsmål på alvor. NRK kom oss i forkjøpet, så vi fikk ikke snakket med Arbeiderpartiet, og heller ikke med Senterpartiet. Bodmannskapet var ikke til stede da vi besøkte MDG, og vi nådde ikke de minste partiene nærmest slottet. Reportasjen bygger på få, men omfattende samtaler.

Reduserte utslipp av klimagasser er ett av de overordnede målene. Frp har to hele sider om miljø i sitt partiprogram. KrF mente at det skulle være solcellepaneler på alle hustak i byen, noe også Rødt ivrer for. Karbonfangst på Klemetsrud er viktig for SV, og Høyre vil også ha dette. Folkets parti (tidligere Nei til bompenger) var opptatt av mindre bilbruk, og behovet for grønne områder i byen. Men man kan jo spørre om Høyres ønsker om sammenhengende sykkelstier og økt kollektivsatsing kan forenes med å bygge motorveier inn til byen, selv om de vil at disse skal være under lokk.

Oslofjorden var en annen sak der alle partiene var opptatt av å rense fjorden og legge begrensninger på cruise-trafikken – selv om Folkets parti understrekte hvor viktig cruiseturisme er for Oslos økonomi.

Det store spørsmålet er selvfølgelig hvor mange av disse og andre gode ideer fra partiprogrammene vil munne ut i konkrete tiltak når valget er over. Og et interessant spørsmål her i Oslo er hvilke partier vil danne byrådet. Venstre ønsker et byråd bestående av Høyre og dem selv. Deres plan B er en byråd med Høyre, Venstre og MDG. Høyre vil derimot ikke samarbeide med «ekstremister» og utelukker derfor samarbeid med MDG – mens de åpenbart ikke betrakter Frp som ekstremt …

Det blir i hvert fall et spennende valg – og ikke helt mørkt for klimasakene, etter hva vår bodrunde viste. Og BKA vil åpenbart møte åpne ører i årene som kommer.


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*