Svalbard fenger

Arendalsuka 1
En engasjert oljehistoriker Helge Ryggvik foran en interessert lyttende forsamling i Arendal.

Norges valg – fortsatt ishavsimperialist – eller positivt forbilde? Det var spørsmålet som ble diskutert da et femtitalls interesserte, eldre og yngre, kom for å høre om BKAs Svalbard-rapport, skrevet av oljehistoriker Helge Ryggvik. Selv var han ikke i tvil: – Norge har alt å vinne og lite å tape på å erklære Svalbard-sonen som oljefritt område.

Kan bli et viktig signal

I virkeligheten er de fleste oljeselskap i ferd med å gi avkall på videre ekspansjon inn i Arktis, fortalte Ryggvik. Det blir for store konflikter i forhold til miljø og klima, og en rekke store finansinstitusjoner har allerede bestemt seg for å ikke gi lån til denne typen virksomhet. Det er norske politikere mer enn oljeindustrien som er de ivrigste pådriverne i det arktiske «oljeeventyret», selv om all erfaringskunnskap nå også viser at det trolig er lite olje og gass å finne i disse områdene. Mye er allerede fredet pga av naturverdiene, og alt ligger egentlig til rette for at vi skal ta skrittet fullt ut og frede havområdene rundt Svalbard mot videre oljeleting. I dagens verden ville det være et særdeles positivt signal til andre land. Rapporten kan lastes ned her: Norge ved et vendepunkt

I debatten fikk Ryggvik varm støtte av Svein Tveitdal, tidligere FN-direktør, bestefar til fire og mangeårig medlem av BKA. 1,5 gradersmålet kan vi bare glemme, sa han. Utviklinga er allerede gått for langt. – Men hvis norske politikere har tenkt å bidra til at global oppvarming begrenses til 2 grader, som fortsatt er mulig, er de nødt å ta skjea i en annen hånd. Retorikken rundt norsk olje og gass som en del av løsninga er helt bak mål – og dessuten bare en variant av de unnskyldningene vi finner hos politikere i andre oljenasjoner, som heller ikke ønsker å gjøre noe på sin egen dørstokk.

I debatten deltok Svein Tveitdal (t.v. øverst), Åsmund Aukrust, (utenrikspolitisk talsperson, AP), Andreas Arff (gruppeleder Frp fylkestinget Agder) og Lars Haltbrekken (stortingsrepr. SV). Debattleder Andrew Kroglund til høyre.

Travelt på stand

Dagen i dag var ellers prega av en livlig forsamling rundt BKAs stand, med mange nysgjerrige og interesserte som kom innom for å få løpeseddel og infobrosjyre – og BKAs jakkemerker ikke minst, som gjør suksess hos folk i alle aldre. Arendalsuka har vært karakterisert som «et dansegolv for demokratiet». For Besteforeldrenes klimaaksjon er det i alle fall møtene på gata som er det som betyr mest. Det er der vi bygger en opinion, og vår organisasjon, – nedenfra. «Bli med no / kom å bli med/ e vi mang nok, så får vi det te», heter det i noen strofer fra en kjent BKA-sang.


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Pingback: Arendal – et tilbakeblikk - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*