En ny økonomi

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    mandag 3. jul 2023
  • AV:
    Redaksjonen
smultring utv

Hvordan skape livskvalitet for alle innen planetens tålegrenser? Det er det store spørsmålet som reises under årets Smultringfestival 21–23 sept. Det blir satt søkelys på kravene til effektivitet og uopphørlig vekst, og hvordan dette bringer klima, natur og mennesker ut av balanse. Besteforeldrenes klimaaksjon er en av arrangørene.

«Naturens økosystemer er sirkulære; den enes avfall er den andres ressurs. Økosystemene regulerer seg selv om de får være i fred. I våre sosiale systemer er økonomien lineær: Ta – lag – bruk – kast! Vi tømmer naturen for ressurser raskere enn den klarer å bygge seg opp igjen; deretter bruker vi den som søppeldynge. Ved å lære av naturen kan vi bygge sosiale systemer der samarbeid trumfer konkurranse og der skaperevne trumfer kommando og kontroll. Menneskene får en funksjon der de får utløp for det de kan.» Initiativtaker til festivalen, Ellen Sjong om smultringøkonomi, Fra fragmentert til helhetlig innsats


Begrepet smultringøkonomi ble lansert av den engelske økonomen Kate Raworth i boka Doughnut Economics (2017). Det dreier seg om en modell og et verktøy for sosial og miljømessig bærekraft. Mange har latt seg inspirere av hennes idéer, og i år blir hun med på festivalen og skal innlede det hele med et foredrag «Turning the ideas of Doughnut Economics into action».


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Sigmund Riis | 04.07.2023

    Så bra og så nødvendig. Så lett å bli sugd inn i forbruksfella. Som Øystein Dahle og sikkert mange andre har sagt det: mennesket trenger naturen, men naturen trenger ikke mennesket. Spent på om noe av dette blir å se i kommende valgkamp.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*