Åpent sommerbrev

sommerbrev
BKAs leder og generalsekretær har sendt brev til alle stortingsrepresentanter: DE UNGE SVIKTES!

Kjære stortingspolitikere, – her kommer en innstendig bønn fra BKA nå like før dere går ut i en kjærkommen ferie. Ifølge ferske tall fra SSB ble norske klimagassutslipp kuttet med magre 0,5 % i 2022. Året før var tallet 0,7 %. Det er alt for dårlig, Om det fortsetter slik, vil 55 % reduksjon, Norges mål, først nås om 100 år, og ikke innen 2030!

De unge sviktes
Linda Sundquist Parr og Andrew P. Kroglund
Besteforeldrene klimaaksjon

Hvem går dette mest utover? Det er våre uskyldige barnebarn, og deres barn, som vil måtte betale prisen for denne mangelen på en ansvarlig klimapolitikk. Dette kan ikke vi besteforeldre sitte rolig å se på.

Det må gjøres mye, på mange felt. Selv fra veitrafikken øker utslippene, til tross for satsingen på elbiler. Og olje- og gassutvinningen er og blir en hovedårsak til at vi ikke når målene våre. I starten av juni godkjente Stortinget utbyggingen og videreutvikling av tre store oljefelt, til tross for at de innstendige oppfordringene fra FNs generalsekretær om at alle land må slutte med dette så raskt som mulig.

Klima- og naturkrisene forsterker hverandre. Vi må snu situasjonen slik at tiltak for den ene krisen bidrar positivt til den andre. Reduserte utslipp gir mindre skader på naturen, og bevaring av natur forsinker klimaendringene. Men for å få til dette, må det settes makt bak. Det er nødvendig med en politisk kommandostruktur som klarer å omsette våre internasjonale forpliktelser til konkret handling.

Klimautvalget 2050, ga nettopp ut rapporten «Hvem har makt i klimapolitikken?» Her slår de fast at mens sektorinteressene har makt til å oppnå sine mål, har ikke Klima- og miljødepartementet (KLD) makten til å overstyre sektorpolitikken. KLD ble aldri et overordnet departementet etter modell av Finansdepartementet. Dette til tross for at ambisjonene har vært der siden departementet ble opprettet i 1972.

Spørsmålet er stadig: Hvem skal styre oss inn i en trygg fremtid? Det kan ikke overlates til markedets krefter, det sier seg selv. Og dersom heller ikke KLD, eller regjeringen, som skulle ha «reell makt», klarer det, seiler Norge inn i framtida med sterkt preg av «business as usual». Ungdommen har for lengst sagt fra – og brølt – at de ikke vil dit vi er på vei. Vi besteforeldre har brølt vi også. Det både unge og eldre ber om er mer styring: Grip rattet for en stø, samordnet kurs for klima og natur!

Vi klamrer oss til et lite håp, i det som var regjeringens nyvinning i forrige statsbudsjett, et nasjonalt klimabudsjett og en «grønn bok».  Den skal vise utslippsbudsjettet og forventede utslippsreduksjoner av iverksatte og planlagte tiltak og virkemidler. Foreløpig er dette imidlertid mer metode og styringsverktøy – enn faktiske klimatiltak som monner. Og det er fortsatt ingen uavhengig instans som skal etterprøve om vi etterlever klimabudsjettet vårt. Det må på plass – så raskt som mulig. De tragiske småkuttene i klimagassutslipp i 2022 viser det til fulle.

Det hviler et stort ansvar på deres skuldre. Dere vil få vår helhjertete støtte til en skjerpet klimapolitikk. Tenk litt over dette og hva som kreves, nå som dere går ut i en velfortjent ferie.


Foto: Sebastian Dahl

Spre klimavett,
del denne saken!

8 kommentarer

  1. Ragnhild Elin Nordengen | 15.06.2023

    Jeg syns dette er et veldig bra tiltak, veldig godt skrevet!

  2. Tone Bergli Joner | 15.06.2023

    Hei
    Jeg er også opptatt av å få klimagassutslippene ned. Stemmer derfor på et miljøvennlig parti og har ikke bil.
    Hilsen Tone Bergli JOner

  3. Dagny Elisabeth Kinge | 16.06.2023

    Hei,
    takk for engasjementet ‼️
    Godt skrevet, enig
    men,
    alt for mange ord
    Kan man «spisse» budskapet mer ved å konsentrere seg om bare en bit?
    Her:
    manglende makt fra KLD til å overstyre sektorpolitikken?
    Det er konkret – jeg tror mange av oss mangler kunnskap nok om konkrete saker i politikken vi kan gå sammen om å påvirke
    Heia oss besteforeldre 👍🍓🍃

  4. Nora Samuelsen | 16.06.2023

    Regjering og storting har godt av å få en klar oppfordring til mer handlingskraft i klimapolitikken. Jeg heier på besteforeldrene.

  5. Ida Munck | 18.06.2023

    Veldig bra, men for langt. Budskapet bør spisses.

  6. Ann-Berit Aarnes Breder | 19.06.2023

    Dette er et godt brev, informativt også for oss, passe utdypende der det er nødvendig, godt skrevet, og en hyggelig tone, – tross alt, det er jo et sommerbrev!
    Takk til dere som står på for oss! God sommer til dere! Måtte vi få et tjenlig (!) vær!
    Hilsen Ann-Berit

  7. Pingback: BKAs protest-stafett - besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikkbesteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

  8. Brit Haver | 03.07.2023

    Takk for jobben dere ha gjort og ha en god sommer, alle bekymrede besteforeldre!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*