Grønn stedsutvikling

bull-hansen drammen
Øystein Bull-Hansen har ordet under BKAs landsmøte i Drammen 2022.

Hvorfor flytte til Drammen? Arkitekt Øystein Bull-Hansen gjorde det i 1985, sammen med kona som er kunsthåndverker og ei lita datter. De fikk tilgang på arbeidsmarkedet i Oslo uten å måtte kjøre egen bil – og kunne bo i en by med både urbane kvaliteter og gode naturområder. Men i dag? Hva skjer med stedet nå?

– Vi bor fremdeles i huset som vi kjøpte for snart 40 år siden, forteller Øystein. – Men vi nærmer oss 70. Det er kanskje snart på tide å selge huset og kjøpe en leilighet? Da har vi et dilemma. Oslo eller Drammen? Her er noen argumenter:

  • Oslo har en bypuls og et kulturliv som Drammen ikke kan konkurrere med.
  • Sentrum i Drammen har på mange måter tapt for de nyopprustete kjøpesentrene rundt. Dette er et stort nederlag for en relativt liten by.
  • I Oslo viser politikerne engasjement, vilje og evne til å gjennomføre det grønne skifte, men det virker ikke som om flertallet av Drammens politikere tar utfordringene alvorlig.

Kommuneplanens arealdel, som for tida er ute til offentlig ettersyn, legger opp til å bygge ned store arealer skog og dyrket mark, forteller Bull-Hansen. På vegne av Besteforeldrenes klimaaksjon i Drammen har han utarbeidet et lengre kritisk innspill (se under). – Det opprører meg at dette skjer selv om kommunens egne målsettinger sier at det er uansvarlig. Det samme sier staten, regionen og fagmiljøet!

– Og hvorfor er dette argument når vi vurderer om vi skal forbli i Drammen? Jo, fordi vi ønsker å være del av en by som deltar aktivt og målbevisst i det grønne skiftet. Vi vil kunne se våre barnebarn i øynene og si at vi gjorde vårt beste.
– En viktig grunn til at politikerne ønsker å bygge ned skog og dyrkamark er for å få unge ressurssterke familier til å flytte til Drammen. Jeg tror ikke målgruppen først og fremst ønsker seg et typehus i skaukanten hvor man er avhengig av bil med firehjulstrekk for å komme noe som helst sted. Jeg tror mange heller etterspør omtrent det samme som vi gjorde i 1985:

Gode boliger med bakkekontakt i gang/sykkelavstand til et levende sentrumsområde med urbane kvaliteter og et godt kulturtilbud, gode skoler og barnehager og en jernbanestasjon som gir tilgang til det regionale arbeidsmarkedet. I tillegg vil nok mange vite å sette pris på en dyrkningsparsell. Det er en av mange gode grunner til å bevare sentrumsnær dyrket mark.

– Skal Drammen bli attraktiv for fremtidens ressurssterke borgere må Drammens politikere vise en oppriktig vilje til å skape et fremtidsrettet og bærekraftig bysamfunn i samarbeid med stat og region, avslutter Øystein Bull-Hansen. – Det gjorde de for noen tiår siden da Drammen skulle bli et «Naturbania». – Hvor har det blitt av denne forståelsen og viljekraften?

Besteforeldrenes klimaaksjon i Drammen og omegn:
Innspill til kommuneplanens arealdel

Besteforeldrene på klimaverksted i Drammen bibliotek: Øystein Bull-Hansen, styremedlem og Jorunn Eide Kroken, lokallagsleder. Foto: Ella Mohn, Drammens Tidende.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Gunnar Reinholdtsen | 01.05.2023

    Veldig bra, vi treng:
    Grønn utvikling, ikke falsk grønnmaling av rød industrialisering på blå utsuging av regionale ressurser

  2. Pingback: Norges grønneste? | besteforeldre for en ansvarlig klimapolitikk

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*