Håpet om endring

Påskeliljer

Påska handler om håp. Det trenger vi, minner lokallagsleder Knut Sannem om i en påskehilsen til medlemmene i BKA Moss. Vi må ikke miste motet, selv om dagens klimapolitikk ikke gir grunn til optimisme på vegne av våre barnebarn. Han oppfordrer oss til å være med å spre det gode budskap om at alle kan gjøre en innsats!

«Ditt brev til medlemmene i Moss og omegn er en sterk og tydelig påminnelse av hva vi står foran som organisasjon. Å snakke med venner og familien om klimautfordringene er noe alle kan bidra med uten å glemme systemendringene som må til.» Styreleder i BKA, Linda Parr, i e-post til Knut Sannem (til venstre med barnebarnet Knut)

OGSÅ ET PÅSKEBUDSKAP …

Ved inngangen til påsken har vi opplevet ekstreme situasjoner i form av snøras i Nord-Norge med tap av menneskeliv. Slike ting har vi opplevet før, men det er en utvikling som er bekymringsfull. Hyppigheten av hendelser har økt betydelig. Snøskred i områder hvor det ikke tidligere har gått ras, er skremmende. Ikke minst for mennesker som bor i utsatte områder.

Sør i Europa er situasjonen enda langt mer alvorlig. Ekstrem varme med omfattende skogbranner har rammet Spania allerede i mars måned. Vi får stadige påminnelser om hva som er i ferd med å skje også andre steder i verden. Foreløpig har vi bare hatt en global temperaturøkning på 1,15 grad. Scenariene ved 2 til 3 grader, kanskje enda mer, er skremmende. Eskalerende skadevirkninger, enten det er brann, flom eller is som smelter, er nedslående med tanke på fremtiden for våre barn og barnebarn.

Med dette som bakgrunn er det trist at det politiske flertall i Norge mener det er riktig å fortsette med oljeleting. Norge, som ikke er i nærheten av å nå egne klimamål om å halvere utslippene innen 2030. Per i dag er har vi redusert dem med 4 % siden 1995. Når det også er snakk om at vi skal være nede på null utslipp i 2050, fremstår enhver form for oljeleting som ytterligere meningsløs. Kanskje vil ettertiden vurdere dette som direkte kriminelt sett i lys av den kunnskapen vi har. Ikke minst uttrykt i den siste rapporten fra FNs klimapanel.

Men selvsagt må vi ikke miste motet. Vår eneste mulighet er å stå på å gjøre det vi kan for å påvirke politikerne. Både lokalt og sentralt. Under konferansen «Broen til framtiden» sist torsdag i Oslo fikk vi presentert viktigheten av å samarbeide på tvers med miljøorganisasjoner, fagbevegelse og andre organisasjoner. En slik samlet front mot politikerne gir styrke og øker muligheten for påvirkning.

Samtidig må vi ikke glemme ansvaret vi som enkeltmennesker har. Det er tross alt vi som stemmer frem våre politikere. Derfor er budskapet om at det nå haster å få til endringer viktig å formidle i alle sammenhenger. Det sies av vi må «tenke globalt og handle lokalt». Nettopp å spre budskapet om alvoret og behovet for hurtige endringer er noe av det vi alle kan bidra med når vi treffer venner og bekjente i påsken. Ikke minst er dette viktig frem mot valget til høsten.

Med dette ønskes alle medlemmer i BKA Moss og omegn en riktig fin påske.

Mvh Knut Sannem, styreleder


Et aktivt lokallag: på stand i Moss.

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Kristian Frederik Brandt | 09.04.2023

    I bibelhistorien på folkeskolen lærte vi at nøysomhet er en dyd. Hvis vi alle var nøysomme, ville mye se anderledes ut, gitt det ansvar vi har for vårt klimaavtrykk, som er betydelig større enn menneskenes i den fattige verden, som allerede rammes av klimaendringene. Vår materialistiske levemåte og en økonomi som baserer seg på fortsatt vekst betinget av vårt forbruk, strider mot våre verdier. Lev nøysomt og bruk det overskuddet som dermed oppstår, til å støtte humanitære organisasjoner, som bl.a. arbeider for å avhjelpe situasjonen i utviklingsland skapt av klimakrisen! God påske! 🐣

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*