Til Jonas fra Normann

normann alta 1
Normann Natland ble landskjent da han i 2020 sykla fra Alta til Bergen, mens han reklamerte for Besteforeldrenes klimaaksjon.

I dag har statsministerens kontor mottatt en lang personlig e-post fra Normann Natland i Bergen. Besteforeldreaktivist, naturelsker på sin hals, oppvokst i en arbeiderfamilie og opplært til solidariske verdier. Som han har problem med å finne igjen, i et parti som stadig overkjører naturen, og dermed livsgrunnlaget for våre etterkommere.

Hei statsminister!

Aller først: Denne meldingen skriver jeg i ren frustrasjon og forventer INGENTING, absolutt intet svar, og aller minst tror jeg på noen form for endret retning …, men det er lov å håpe. Tror vel ikke en gang du leser dette brevet/mailen, – men det er godt å tømme litt frustrasjon lell.
– Jeg er født inn i en Arbeiderparti-familie, som min far og mor også var. Fra ganske liten gutt ble jeg i en arbeiderfamilie oppdratt til gode sosiale verdier som omsorg, kameratskap, fordeling og likhet.
– Jeg er over 70 år, fremdeles fysisk aktiv, daglig syklende eller vandrende på fjell i Bergensområdet. Hele mitt liv har naturen vært min «greie» og mitt område for rekreasjon, meditasjon og sosial arena sammen med familie, venner, sangkor, idrettslag.
– Opphold og rekreasjon i naturen er for meg den viktigste medisin mot all sykdom. Jeg har vært veldig heldig å få leve i et Norge, et land preget av omsorg for alle. Jeg har aldri vært opptatt av det materielle i livet, mye heller nærhet, samvær og omsorg for hverandre  – og fri lek i natur og nærområde.
– For mine barnebarn, mine barn, min kjæreste samboer, mine venner, kompiser – vi har vært mye mer opptatt av nærhet til natur, den frie og friske luften, nøysomhet, gleden og samværet med hverandre.
– Grunnverdiene for meg er kort og godt: SAMHOLD, FELLESSKAP, NØYSOMHET, NATURVERN og det viktigste NÅ: IVARETAKELSE av KLIMA og NATUR for mine (og dine herr Statsminister) kommende generasjoner.
– KLIMA og NATUR henger sammen, er så avhengig av hverandre. NATUREN TAPER alltid i regjeringers budsjetter. Ny industri, mer kraft, veier, mer betong og asfalt – det betyr alt sammen MINDRE NATUR = mindre dyr, insekter, planter, mikroorganismer – alt dette som vi er så avhengig av og som er så avhengig av hverandre. DETTE RADERES BORT GJENNOM DIN REGJERINGS VEDTAK om nedbygging av NATUR.
. Forsvinner en mikroorganisme, forsvinner også de planter/dyr som er avhengig av denne mikroorganismen. Forsvinner en plante eller et insekt, forsvinner også de dyr og planter som er avhengig av denne maten. Ja, du kjenner begrepet? Næringspyramide heter det.
– Akkurat nå faser dere inn et MOTORVEIPROSJEKT gjennom Lågendeltaet. Om et par år så beslutter dere (om dere da ennå styrer) det sterkt natur- og klimaskadelige HORDFAST-prosjektet her vest. Og deretter?
– NATUREN TAPER ALLTID, fordi det er så lett å si «Det er bare litt natur …». Masse av «litt natur» blir veldig mye. Nedbygging av NATUR er nedbygging av GODT KLIMA. Dette kan bli ditt ettermæle og sikkert flere statsministere etter deg også.
– Kort og godt synes jeg du og din regjering er feige, dere våger ikke å stå på NATUREN og KLIMAET sin side. Dere lytter MYE mer på dem som utnytter naturområder til å bygge ny industri eller riktigere BYGGER NED NATUREN.
– Om 20 år er jeg sikkert ikke mer, og kanskje ikke du heller, herr Statsminister. Men jeg skulle ønske at mine refleksjoner/tanker om framtiden er fullstendig feil – og jeg skulle med glede beklaget mine uttalelser i denne meldingen til deg.
– Men du kan IKKE beklage om det blir så ILLE som jeg beskriver – for du har et arsenal av mennesker med høy kompetanse  rundt deg og dine beslutninger. At ikke disse kunnskapsmennesker gir deg bedre råd for natur og klima er meg uforståelig. Men du VELGER selv dine «rådgivere».
– Jeg mener kort og godt: For meg er det OK med lavere levestandard, dårligere økonomi, dyrere fly, mindre alkohol – men det viktigste er NATUR og KLIMA, da er det i hvert fall mulighet for at barnebarn i hele verden kan få det bedre enn den veien du og din og andre regjeringer styrer mot.
– OG det var ikke dette verken min bestefar eller far snakket til meg om rundt leirbålet i min barndom … Da var det frihet, likhet og brorskap mellom mennesker. MEN HVA MED NATUR OG KLIMA SOM STYRER ALT DET GODE I VÅRE LIV?
– Da pakker jeg sekken, sykler en tur og legger meg i skogen også denne natten. Håper på klar natt med stjerneglans og «uglesang». Fyttirakkeren, så heldig jeg er som kan leve livet fullt ut og klage til STATSMINISTEREN. Men han gir sikkert blaffen i mine perspektiver.
– Samtidig tror jeg du er litt misunnelig på meg som kan nyte dette livet og demokratiet, som etter hvert også må la Natur og Klima få stemmerett når du og de styrende beslutter noe for dem som ikke er stemmeberettiget.

Kos deg, du, det ska eg (men eg griner litt for natur, klima og alle barnebarn).

Vennlig hilsen Normann
sosialdemokrat
og en naturlig klimabevisst gammel mann

Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Silvia Kriz | 22.02.2023

  Bra! Håper SMK og statsministeren leser dette med åpent sinn, og tar det til seg.

 2. Helene Vacarisas | 22.02.2023

  Takk – så klokt sagt😊Jeg ble rørt – men blir du hørt ? Du setter ord på manges meninger – ikke bare besteforeldre. Du taler for de unge.

 3. Ole Hauglum | 23.02.2023

  Takk. Det var mye til ettertanke – også for en statsminister. Din stemme er sterk og tydelig, og det er bra. Der er, etter mitt skjønn, noen dogmer – både om velstandsutvikling, økonomisk vekst og velferdsstaten vår, som trengs å revurderes for at natur og klima skal ivaretas.

 4. Idar Støwer | 01.03.2023

  Takk for et ekte og velformulert budskap!
  Sammen med ungdommens protester i regjeringskvartalet, gir det inspirasjon til å fortsette kampen.
  Det er håpløst og vi gir oss ikke! (Jan Erik Vold)

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*