Hvis alle var som Lilly –

LIlly Antonsen (2)
Bilder fra Hederskvinner Nordland.

Det er ikke alltid den lette og rette vei som fører fram. Prosjektet «Hederskvinner Nordland» arbeider for å løfte fram hverdagskvinnen som står støtt i livet, som har vist vei; igangsetter og pådriver. I Avisa Nordland skriver Kirsten Limstrand, mangeårig BKA-medlem, om sin venn – natur-, miljø- og jordvernaktivisten Lilly Antonsen.

Lilly Antonsen (1935–2021)
Kirsten Limstrand
Kaja Langvik-Hansen

Lilly ble født på Skognes på Senja 20 oktober 1935. Hun vokste på et tradisjonelt nordnorsk småbruk, i en fiskebondefamilie. Hun var eneste jente i enn søskenflokk på fire og fikk tidlig lære seg å arbeide, både med buskapen og med jorda. Hun forteller: «Tidlig i barndommen var vi med og ryddet nybrottsland på teigen vår. All jord som var dyrkbar ble godt tatt vare på. Vi fikk lære tidlig at skulle vi ha mat, så måtte vi dyrke den selv. Verdien av matjord, og gleden over å dyrke, se at planter spirer og gror og blir til mat: poteter, grønnsaker, frukt og bær, det er noe som har preget meg i voksen alder.»

Lilly var omsorgsfull og varm, og familien stod henne veldig nær. Mange kjente Lilly som den snille, kloke og milde dama hun var, men hun var også en engasjert aktivist. Hun stod bak utallige medieoppslag for å ta vare på matjorda og det var heilt fortjent at hun av «Bodø Nu» blei omtalt som jordvernets grand old lady. «Det er jo jorda vi lever av», sa Lilly, «og det må jo alle snart forstå. Det er ganske utrulig at det bare er kortsiktig tenkning på økonomi istedenfor at vi trenger mat også i fremtiden. Kor skal vi hente maten fra når dyrkbarjord legges under asfalt?»

Lilly var også sterkt engasjert i flere solidaritetsprosjekter. Gjennom Framtiden i Våre Hender var hun svært aktiv i Alternativ Handel. Herfra hadde hun varelager fra småprodusenter i fattige land under trappa hjemme i huset på Alstad. Med stands på torvet og gjennom nabolag – og vennekvelder drev hun småsalg i årevis, med gode resultater. Hvorpå pengene kunne sendes tilbake direkte til produsentene.

På jordvernområdet var Lilly forut for sin tid. Hun var en ukuelig optimist i stå på for å bevare Rønvikjordene, noe som har gitt resultater. Hun samlet underskrifter, fikk oss med på å tagge på rundballer, organiserte møter med politiske partier, med medier og allianser. Ikke minst dyrket hun selv, og hun delte gladelig sin erfaringskunnskap med oss. Hun var med på å starte den første parsellhagen i Bodø, Bodø økologiske besøkshage. Siden var hun pådriver til å få utvidet parselldyrkingen i byen og få flere til å fatte interesse for å dyrke sin egen mat.

Listen over hennes engasjement i det frivillige organisasjonsliv er lang. Her kan nevnes noen: Framtiden i våre hender, Røde Kors, Bodø Venstre, Jordvern Nordland, Nordland bonde- og småbrukerlag, Bodø økologiske besøkshage, Vågønes venner, Besteforeldrenes klimaaksjon, Grønt Forum  og Naturvernforbundet. Mange kjente henne også i senere år, som en foregangskvinne i seniordans og ‘sittedans’ på Tusenhjemmet, et ledd i aktiv helseforebygging. For sitt helhjertede engasjement i miljøspørsmål var det svært fortjent da hun ble tildelt Nordland Venstres miljøpris.

Etter hvert som Lilly flyttet til Rønvika, ble møtene i miljøorganisasjonene ofte lagt dit. Når duften av nybakte rundstykker møtte oss i døra, og smaken av hjemmeproduserte økologiske produkter satte seg i ganen, satt praten og idéene løst. Hjemme hos Lilly innhentet inspirasjonen oss til å stå på, og holde stø kurs i viktige saker. I praksis viste hun også seg svært klima- og miljøbevisst. Etter at hun flyttet til byen, beveget hun seg stort sett til og fra på sykkel eller til fots, med mindre det blåste full storm eller var såpeglatt. Da tok hun bussen.

Lilly hadde hele livet stor respekt for naturen. Helt til det siste, gikk hun lange turer i marka og på fjellet, både alene og sammen med familie og venner, hvorfra hun hentet inspirasjon til sin optimistiske stå på-evne i de mange hjertesaker hun tok fatt i.

Vi kan vel også si at Lilly gjorde en innsats for å redde planeten. Hun var en av de mest ivrige strandrydderne på Karlsøyvær og var med en rekke ganger. Gjennom Naturvernforbundet og Grønt Forum tok hun initiativ til å fremme debatten om marint avfall og mikroplast i havet. Også matvarekjedene i kommunen måtte legge seg flate når Lilly gikk i bresjen for å få fjernet unødvendig plast på frukt og grønt, og innførte handlenett som alternativ til plastposer.

«Hvis alle var som Lilly, ville verden vært et bedre og grønnere sted – og hun HAR gjort Bodø til et bedre og grønnere sted», sier venner i Grønt Forum: «I sitt arbeid og med sitt alltid blide og milde vesen har hun vært et forbilde, alltid engasjert og full av omtanke for mennesker, jord og natur, en inspirator vi vil huske. Lilly har for oss vært det mest strålende, blideste og mest positive menneske vi vet om. Hun var jordnær, handlingsorientert, ærlig, oppriktig og alltid til å stole på.»

Takket være blant annet Lillys innsats i aksjon «Bevar Rønvikjordene» kan vi nu glede oss over at deler av Rønvikjordene omreguleres tilbake til dyrket mark.

I den anledning kan vi i Hederskvinner Bodø ønske oss at Lilly får en hedersbenk langs stien ved Bodø-elva, med utsikt mot jordene. Med en plakett som kan fortelle forbipasserende om hennes utrettelige engasjement for at matjorda ikke pr.idag er lagt under asfalt og betong.

Plaketten kan minne oss om at hvert enkelt lite menneskes innsats kan ha mye å bety i store og livsviktige spørsmål.


Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Kirsten Limstrand | 18.02.2023

    Så artig at dere tar inn denne kronikken på hjemmesida. Lilly var i mange år aktiv på stand for Besteforeldrenes klimaaksjon i Bodø. Hun var en av initiativtakerne til Grønt Forum i Bodø, et forum bestående av «grønne» organisasjoner, som holdt Bodø kommune og næringslivet i Bodø i ørene i klima- og miljøspørsmål.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*