Verden trenger klimalederskap

BOGA 2

Det er på tide å sette en sluttstrek for olje og gass, og noen må gå foran. BKA oppfordrer derfor Norge til å gå med i den internasjonale BOGA-alliansen – Beyond Oil and Gas Alliance. Et annet viktig initiativ er The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty. Dette blir også fulgt opp gjennom det europeiske nettverket Grandparents for Climate.

Småstater tar ledelsen

Begge initiativene skal stimulere til en rettferdig global omstilling, og blir støttet av sivilsamfunnsorganisasjoner, byer, delstater og ulike institusjoner over hele verden.

Beyond Oil and Gas Alliance ble lansert av Danmark og Costa Rica i forkant av COP26 i Glasgow og har flere stater som medlemmer og «venner». Kjernemedlemmene forplikter seg til ikke å tildele flere letekonsesjoner, og til å sette en dato for å avslutte all olje- og gassproduksjon.

Ikke-spredningsavtalen for fossilt brensel ble lansert under COP27 i Sharm el Sheikh av de to øystatene Vanuatu og Tuvalu, og har så langt fått tilslutning fra blant annet EU-parlamentet og Verdens helseorganisasjon.

De europeiske besteforeldrene 

– Det er åpenbart at verden trenger klimalederskap, sier generalsekretær i BKA, Andrew Kroglund. Slike initiativer som dette er nødvendige som supplementer og motvekt til FNs klimatoppmøter der vedtakene er underlagt konsensus-prinsippet og styres av etternølerne – og ikke frontrunnerne.
– Vi vil derfor aktivt arbeide for at Norge, som har en høy profil i internasjonale klimaforhandlinger, også blir med i BOGA-alliansen – og tilslutter seg ikke-spredningsavtalen. Dessuten satser vi på å få med European Grandparents for Climate på signering og oppbacking av de to initiativene. BKA har nå god kontakt med besteforeldregrupper i Danmark, Nederland, Tyskland, Sveits, Polen og flere andre land, og det er viktig at vi kan samle oss om noen gode felles utspill.


Proposed action:
All national branches sign up to the two international initiatives Beyond Oil and Gas Initiative (BOGA) and the Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty.

Background
Both initiatives are intended to stimulate a fair international transition to a carbon-neutral life, where rich countries assume a shared responsibility vis-a-vis poor countries. Both initiatives are supported by several civil society organizations, cities and institutions and are fully in line with our basic visions.

BOGA was initiated ahead of COP26 in Glasgow and has several states as core members, including fossil fuel producers, who are now setting end dates for new exploration licenses.

The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty received its second state member during COP27 in Sharm el Sheikh.

The Norwegian Grandparents’ Climate Campaign BKA will actively promote that Norway as a state sign up as a member of both initiatives and will write opinion pieces on this. Even though the initiative is mostly a symbolic move, we deem it to be part of the diversified tool-box we need to use, in order to sway public opinion.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Ingunn Elstad | 06.01.2023

    Kjempeflott at BKA går inn for at Noreg sluttar seg til BOGA-alliansen. Eg lurar berre på korfor det heiter at «even though the initiative is mostly a symbolic move..».?

  2. Andrew Kroglund | 10.01.2023

    Hei Ingunn,
    i det ligger det et snev av realisme fra vår side. De store produsentenlandene glimrer selvsagt med sitt fravær. Alliansen jobber sent, mangler litt dynamikk, og har etter at de ble lansert gått litt i dvale. Men jo flere som slutter seg til, jo mer «våken» blir de? Symbolske handlinger kan bli til reelle endringer…

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*