– Vi har dårlig tid

  • EMNER:
  • PUBLISERT:
    søndag 23. okt 2022
  • AV:
    Redaksjonen
wenche taler
Wenche Cumming, tidligere leder av Folkeaksjonen, er redd for hva som skjer med fisken i havet hvis vi fortsetter som nå.

Kloden, barns framtid, fisken og livet i havet tåler ikke mer klimagass. Utslippene må ned! skriver nestleder i BKA, Wenche Cumming, i et innlegg i Troms Folkeblad. Når skal vi forstå at vi ikke bare kan fortsette å pumpe opp olje i all evighet – uten å svikte ansvaret vi har for å etterlate oss et Norge på en mer bærekraftig kurs inn i framtida?


Wenche Cumming
Besteforeldrenes klimaaksjon

Dagens unge veit at klimaavgjørelser som tas i dag kan få alvorlige konsekvenser for framtida deres. En slik avgjørelse legges om kort tid på stortingspolitikernes bord: Skal det planlagte oljefeltet Wisting, lengst nord i Barentshavet, utbygges eller stoppes?

Wisting er et høyrisikoprosjekt som det vil ta åtte-ti år å sette i produksjon. Da er vi kommet forbi 2030, det året Norge skal ha redusert klimagassutslippene sine med 50 prosent. Wisting skal pumpe opp olje i minst 30 år og vil, hvert år, slippe ut like mye CO2 som fem kullkraftverk. Da er vi kommet til 2060, ti år etter at Norge skal være karbonnøytralt.

Regjeringa innser, og innrømmer, at Norge ikke vil klare de utslippskuttene Stortinget har satt for 2030. Ungdommen trenger ikke kalkulator for å se at dette regnestykket står til stryk. De er bekymra og sinte for at de må rydde opp etter fossilfesten vår og betale dyrt for mishandlinga av kloden.

Å si ja til Wisting er ekstremsport uten sidestykke når det gjelder økonomi, teknologiske utfordringer og klimatiske forhold. Oljevernberedskapen er svært mangelfull og miljøkonsekvensene dårlig utreda. Vi veit lite om hvordan oljeaktivitet og forurensing så nær iskanten vil påvirke fiskeressursene, livet i havet, fugler og dyr.

Derfor går nå de fleste ungdomspartier og en samla miljøbevegelse — fra Miljøagentene til Besteforeldrenes klimaaksjon — til felles aksjon for å legge press på lokale og sentrale politikere; Wisting-prosjektet må stoppes! Klimakrisa må tas på alvor. Perioden fram til 2030 er avgjørende for verdens klimautvikling. Vi har dårlig tid!

Å åpne nye oljefelt er miljøkriminalitet!


Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*