Et levende demokrati

linda aktivisten 2
Linda Parr slik mange har møtt henne, med løpesedler på gata foran Stortinget. Foto: Kristine Glimsdal / Journalen, OsloMet

Slik det ser ut i framlegget til statsbudsjett, vil BKA i 2023 få om lag samme tilskudd som i år, rundt 2 millioner kroner. – Det er helt nødvendig for at en organisasjon som vår skal opprettholde aktiviteten, sier styreleder Linda Parr. – Men det er også et flott trekk ved det norske demokratiet: Politikerne gir oss penger for at vi skal legge press på dem!

Politikk skapes nedenfra

Politikk skapes ikke bare ved at velgerne går og stemmer hver annet år. Politikk må utvikles, det må organiseres, læres. Det må reises spørsmål, debatteres, demonstreres. Nye perspektiver må komme fram! Som ung student i Chicago på 1960- og 70-tallet erfarte Lind Parr hva en aktiv opposisjon og gatas parlament betyr. – Det var ikke Kongressen som stoppet Vietnam-krigen, det var oss – folket, motstanden, bevegelsene!
– Alle har sin rolle, sier Linda. – Jeg har enorm respekt for de folkevalgte, som bruker så mye av sin tid og sitt engasjement på vegne av oss alle. Det som er så bra med det norske demokratiet, er at folkebevegelsene er forstått som en del av det. Slik har det vært historisk, og slik er det også i dag. Det er utrolig viktig. Uten presset nedenfra vil de formelle demokratiske institusjonene, storting og kommunestyrer, – dø av surstoffmangel!

Et samfunn i bevegelse

– Og du er ikke redd for at pengene binder oss til myndighetene – og bevisst eller ubevisst gjør at vi er forsiktigere enn vi ellers ville vært?
– Overhode ikke! Jeg oppfatter det tvert imot slik at de fleste norske politikere er vidsynte og rause og erkjenner at utenomparlamentarisk virksomhet er viktig. Samfunnet står ikke stille, men er i konstant utvikling og forandring. Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon har ingen andre planer enn å legge mest mulig trykk i disse forandringene – slik vi mener er moralsk og politisk nødvendig. Jeg har mange ganger hørt politikere gi uttrykk for at de setter pris på våre røde hatter og vår tydelige profil. Og det tror jeg dem på!

Sier Linda Rundquist Parr, som akkurat nå bruker mye tid og krefter på å stoppe planene for utbygging av oljefeltet Wisting i Barentshavet. – Det tror jeg vi skal greie, sammen med alle våre venner i miljøbevegelsen og ungomspartiene. Og vet du hva – jeg tror mange av våre ledende politikere kommer til å være takknemlige og glede seg med oss en dag, – slik de gjorde etter vernet av Lofoten, Vesterålen og Senja!


God stemning på Youngstorget 6. april 2019: Aps landsmøte hadde nettopp sagt nei til konsekvensutredning av LoVeSe. Tre Ap-størrelser gleder seg sammen med Besteforeldrenes klimaaksjon: Lena Malin Hamnes, ordførerkandidat i Vågan, Else-May Botten, stortingsrepresentant Møre og Romsdal, og miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide. Foto: Finn Bjørnar Lund / BKA

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Finn Bjørnar Lund | 14.10.2022

  Kampen mot Wisting er noe av det aller viktigste i høst.

 2. Elisabeth Tveter Briseid | 15.10.2022

  Kampen mot Wisting må og skal vi vinne! For alle deres skyld som skal leve her etter oss.

 3. Bjørghild des Bouvrie | 15.10.2022

  Planen å åpne Wisting feltet er hårreisende feil!
  Jeg påstår at ledelsen i Equinor mangler samvit, akkurat som de andre store oljebedrifter. Det som er enda verre, er at bedriften er 2/3 del Statens eiendom. Regjeringen støtter altså bedriftens umoralske adferd. Med en politisk parole som er et stjerne-eksempel på Orwells newspeak: «Utvikle, ikke avvikle oljeindustrien». Så skammelig!
  Ubegripelig for meg.

 4. Annlaug Gjernes | 15.10.2022

  Det haster nå! Vi kunne solidarisere oss med besteforeldre i det globale sør. De er midt oppe i det våre etterkommere kan få erfare.

 5. Brit Haver | 16.10.2022

  Flott innlegg/intervju av Linda Parr. Besteforeldrenes klimaaksjon har satt et konkret mål for høstens virksomhet – jeg tror det kan påvirke utfallet av Wisting saken. Hurra for en «kriger» av rang!!!

 6. Margaret Heldor | 19.10.2022

  Tusen takk Linda, for at du du minner oss på hvilken rolle vi som vanlige folk har og som også er en viktig del av utvikling av demokratiet.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*