Klimastreik i Åljebyen

bka stvg 2

Grønn ungdom, Spire, SU, Natur og Ungdom og RU sto bak klimastreiken i Stavanger i dag. Besteforeldrene var invitert med, til et tettpakket program med både underholdning og appeller. – De røde hattene utløste smil og gjenkjennelse, og BKA var godt representert blant de fremmøtte i byparken, forteller lokallagsleder Silvia Kriz.

– Vi gleder oss spesielt over at det nå er et nystartet lokallag av NU i Stavanger, med det velklingende navnet Åljebyen Natur og Ungdom! Rap-duoen FreyaogHelena innledet, og innimellom fikk vi sjonglering og en «Amy Winehouse Tribute». Fredrik Eidesen fra Grønn ungdom en glødende appell. Videre fulgte fra SV, Extinction Rebellion, MDG og flere. BKA ved Heidi Leite fikk runde av med vår egen appell skrevet av Knut J Espedal.

Appell fra BKA, Sør-Rogaland

Uten atmosfæren ville gjennomsnittstemperaturen på jorda vært minus 18 grader. Men takket være atmosfæren har kloden vår levelige temperaturforhold. Det var den franske vitenskapsmannen Joseph Fourier som først forstod dette og lanserte begrepet drivhuseffekt allerede i 1824 – altså for 200 år siden.

I 1859 fant den britiske vitenskapsmannen John Tyndall ut at det særlig var mengden av CO2 i atmosfæren som skapte drivhuseffekten, og i 1961 presenterte den amerikanske professoren Charles Keeling målinger fra Mauna Loa-observatoriet på Hawaii som viste at CO2-innholdet i atmosfæren var stigende på grunn av ut utslipp fra forbrenning av fossilt brensel.

Det er med andre ord minst 60 år siden vitenskapens kvinner og menn for alvor begynte å advare oss om farene for klimaendringer.

Hva førte det til?
Stort sett ingen ting!
Advarslene ble bortforklart, bagatellisert og latterliggjort.  

Først nå – etter stadig økende ekstremvær; flomkatastrofer, tørkekatastrofer, orkaner, skogbranner smeltende isbreer og døende korallrev, begynner alvoret å synke inn, men fortsatt skjer det alt for lite.

Selv om FNs generalsekretær António Guterres oppfordrer verdens ledere til å endre kurs og avslutte en «meningsløs og suicidal krig mot naturen», er verden ikke i rute for å nå målene i Parisavtalen, som skal forhindre at den globale oppvarmingen stiger med mer enn 1,5 grader, og at verdens klimagassutslipp blir netto-null innen 2050.

Og selv om det Internasjonale Energibyrået, IEA, sier at det trengs ingen nye olje- og gassfelt etter 2021 hvis verden skal nå netto nullutslipp i 2050, så sier norske politikere ja til å lyse ut nye konsesjoner for leting, produksjon og utvinning av olje og gass.

Norske politikerne synes å mene at vi trenger mer olje og gass for å kunne slutte med olje og gass – forstå det den som kan!

Noe av det verste akkurat nå er Equinors planer om å starte opp produksjon på Wistingfeltet. Wistingfeltet ligger 30 mil nord for Finnmark. Helt i iskanten der værforholdene er ekstreme og på et sted der de geologiske forholdene er svært vanskelige.

Det er en tikkende miljøbombe, og økonomien i prosjektet er svært usikker. Hadde det ikke vært for Solberg-regjeringens spandable skattepakke, ville Equinor ikke valgt å realisere prosjektet. Det er et økonomisk lotteri, men et lotteri der det er oss skattebetalere som må betale innsatsen dersom lotteriet ikke gir gevinst.

Vi i Besteforeldrenes klimaaksjon forstår uroen og sinne blant dere unge. Vi mener også at de nødvendige endringene skjer alt for seint. Vi ser at vår generasjon overlater til generasjonene etter oss å ta oppvasken og rydde etter at festen vår er slutt.

Men vi i Besteforeldrenes klimaaksjon er glade for å kunne være med på denne aksjonen. Vi støtter dere, heier på dere, og vi hjelpe dere så godt vi kan.

Ikke la uroen og sinne føre til oppgitthet og passivitet, men tvert om til kampvilje og initiativ. La oss sammen kjempe for nødvendige endringer i klimapolitikken slik at dere, våre barnebarn og alle etterkommere får gode liv.Skolestreik også i Tromsø: Besteforeldrene var med og støttet opp om initiativet til «Internasjonale studenter».

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Anne-Sofie Voll | 24.09.2022

  Så gildt !!
  Det er fint når det som er viktig for framtida og kan vere morosamt !!!

 2. Fredrik Eidesen | 24.09.2022

  Så kjekt å se den eldre garden på plass!🙌😊
  Besteforeldrenes Klimaaksjon Sør-Rogaland var godt representert fra mitt stådsted for en ungkar som meg.😄

 3. Linda Rundquist Parr | 25.09.2022

  Så bra at vi står skulder til skulder med de unge både i sør og nord, i Stavanger og i Tromsø. Og for en flott appell framført av Heidi Leite og skrevet av Knut Espedal. Kampen mot Wisting og for håp for Moder Jord fortsetter utover høsten.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*