Ja, må han leve!

seip-ipcc-2021-2
Hans Martin Seip er professor emeritus i miljøkjemi og var i mange år tilknyttet Cicero Senter for klimaforskning. Var med å stifte Besteforeldrenes klimaaksjon, og med i landsstyret 2006–2015.

Professor i miljøkjemi Hans Martin Seip fyller 85 år i dag. Han er en av veteranene i Besteforeldrenes klimaaksjon, som underskriver av det første besteforeldre-oppropet 2006 og medlem av landsstyret i ti år. Til nettsidene har han levert talløse bidrag, og sørget for at organisasjonen har holdt fast på en kunnskapsbasert tilnærming til klimakrisa.

Fra sur nedbør til klima

Hans Martin er utdannet ved kjemilinja på NTH i Trondheim, og tok doktorgrad ved Kjemisk institutt på Universitetet i Oslo. Han har mesteparten av sitt yrkesliv vært ved UiO, men har også hatt stillinger ved Senter for industriforskning og CICERO Senter for klimaforskning. De første årene ved UiO arbeidet han med strukturkjemiske problemer og utviklet blant annet dataprogrammer for studier av gassmolekyler med elektrondiffraksjon.

Fra midten av 1970-tallet har han arbeidet med miljøproblemer. Han var med i styringsgruppa for det viktige natur- og miljøprosjektet «Sur nedbørs virkning på skog og fisk», og en av forfatterne av sluttrapporten. Senere har hovedinteressen vært menneskeskapte klimaendringer. Arbeidet har i stor grad vært tverrfaglig, med blant annet geofysikere, biologer og økonomer. Han har samarbeidet mye med kinesiske forskere.

Seip var en av initiativtakerne til å starte et miljøkjemikurs på UiO i 1974. Han har publisert et stort antall vitenskapelige artikler, i tillegg til populærvitenskapelig formidling. På nettsida til Besteforeldrenes klimaaksjon finner vi bla. hans mye leste «Grunnkurs i global oppvarming», første gang publisert i 2012 og revidert en rekke ganger, seinest i desember 2021. For bare to uker siden kom han også med en ny, oppdatert utgave av sin argumentsamling om klimaskepsis og klimafornekting.

Hans Martin Seip har tre barn og tre barnebarn og har nettopp feiret diamantbryllup.

– Mer enn forsker: Hans Martin under demonstrasjonen Besteforeldrenes klimaaksjon hadde sammen med WWF og Greenpeace utenfor Statoils hovedkontor på Vækerø 2012 – mot selskapets investeringer i kanadisk tjæresand:


Spre klimavett,
del denne saken!

4 kommentarer

 1. Steinar Høiback | 14.06.2022

  Gratulerer så mye med dagen Hans Martin. Din innsats for miljø og klima er uvurderlig og du fremfører ditt budskap med stoisk ro og nøkternhet. Du er et forbilde for oss alle. Stor takk for din innsats.

 2. Linda Rundquist Parr | 14.06.2022

  Gratulerer med dagen til en av bautaene i BKA. Det har vært en stor styrke å ha din tverrfaglige kompetanse og klimaengasjement i arbeidet vårt. Nyt dagen og nyt alle godord.

 3. Grethe Horn Mathismoen | 14.06.2022

  Gratulerer med dagen, du gode venn og samarbeidspartner Hans Martin. Takk for din store innsats for Besteforeldrenes klimaaksjon, og takk for våre mange hyggelige og lærerike år i styret sammen. Igjen og igjen bidro du med fakta og synspunkter som vi trengte for å komme videre i vårt felles arbeid for å redde jorden for våre etterkommere. Du har betydd så mye for oss. Lykke til videre. Vi trenger deg. Hilsen Grethe

 4. Oddbjørg Langset | 16.06.2022

  Siden her ikke kan trykkes Likes – så vil jeg si meg enig i alle godord over!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*