Utfordret fagbevegelsen

F Hus 2
Hatten av for de røde hattene! – mente mange i dag. Besteforeldrene var sterkt til stede utenfor Folkets Hus, ved åpningen av LO-kongressen. Foto: Astrid Kjellevold

«Hva vil vi ha? Grønne jobber! Når vil vi ha det? Nå!» – Slagord og kamprop ble slynget mot LO-kongressens delegater som ankom Folkets Hus på Youngstorget i dag formiddag mellom kl 10–11. En stor og fargerik gruppe fra Besteforeldrenes klimaaksjon gjorde seg sterkt bemerket, med sang, trommer og taktfaste rop!

Video: Ivar Minken

Vi ble lagt merke til i dag!
Andrew Kroglund, generalsekretær

Noen av delegatene til LO-kongressen 2022 kom over til demonstrantene og klappet og viste «High five». Andre skyndte seg bare raskt inn, uten å se på oss.  Mens folk fra NTL og fra Fagforbundet nikket og smilte. Også klimaminister Espen Barth Eide kostet på seg et forsiktig smil idet han forsvant inn på Folkets Hus.

Anført av en opplagt og entusiastisk BKA-leder, Steinar Winther Christensen (t.h.), gjallet slagordene over torget. «Ammeguru» Gry Nylander hadde med seg en sjamantromme, og det hjalp på takten. I tillegg kom Extinction Rebellion innom med et tomt oljefat, som ga en herlig hul lyd når vi slo på det. Vi ble lagt merke til!

Pressen tok bilder, og intervjuer ble gjort. Merkelig nok var det ingen fra Naturvernforbundet eller Natur og Ungdom til stede. Men med den ungdommelige entusiasmen BKA-folket viste, var det helt uproblematisk.

Et stort ansvar for delegatene

LO-kongressen finner sted den 30. mai til 3. juni. Det er fremmet mange forslag til LOs klimapolitikk for årene som ligger foran oss. Blant annet finner vi et forslag om at leteaktivitet etter olje og gass må «fases ned i takt med økt satsing på grønne industriarbeidsplasser». Men flere forbund er mot å legge begrensninger på oljebransjen.

Sånn vil det være i store sammenslutninger. LO har tidligere vært svært gode til å finne gode kompromisser. Det har tjent landet vårt godt. Men jeg er redd for at det ikke vil tjene landet vårt, og etterkommerne våre, om vi fortsetter å åpne nye oljefelt, som det omstridte Wisting-feltet, som skraper iskanten, nesten 300 km nord for Finnmark.

LO-familien har et stort ansvar, både for dagens medlemmer, men også for morgendagens Norge. Ikke lås oss til en fossil og utrygg verden!

Dagens demonstrasjon var godt organisert fra Oslo- og Drammens-laget, og med ildsjeler som Elisabeth Briseid og Linda Rundquist Parr. Vi venter spent på hva kongressen nå beslutter.


Foto: Tommy Svendsen

Foto: Tommy Svendsen

Spre klimavett,
del denne saken!

8 kommentarer

 1. Gro Nylander | 30.05.2022

  Det ble en fantastisk markering! Morsom og to the point. 30-40 rødhatter i strålende humør. Trommer og rop av tydelige slagord. Politi, vakter og delegater var positive. En og annen som skulle inn på kongressen svingte bortom og hvisket: «Jeg er egentlig med dere, men i dag …» Espen Barth Eide løftet hånden… Vi roste via ropert Fagforbundet og NTL som går mot mer oljeleting, og oppfordret de andre forbundene til å følge etter. Steinar holdt appell. Blant slagodene:
  – Grønn klode – nye jobber!
  – Hva vil vi ha? Klimahandling! Når vil vi ha det? NÅ!
  – Null jobber på død klode!
  Korte, intense demoer er kanskje mer oppsiktsvekkende enn mye annet?

 2. Finn Bjørnar Lund | 30.05.2022

  Slik blir besteforeldre unge igjen!

 3. Steinar Winther Christensen | 30.05.2022

  Ja, en strålende markering i dag! Vellykket, men for hvem må det spørres. Virker det?
  Tja. Vi er i hvert fall ærlige i vårt engasjement med bare en tunge.

 4. ingunn Elstad | 31.05.2022

  Gratulerer med flott og viktig aksjon!

 5. Silvia Kriz | 31.05.2022

  Gratulerer med en flott aksjon. For en fantastisk gjeng, fra Oslo og Drammen! Lytt til oss gamle og grønne!

 6. Synnøve des Bouvrie BKA i Troms | 01.06.2022

  Praktfull rødhattemarkering! La oss bli flere i det ganske land!

 7. Bjørghild des Bouvrie | 01.06.2022

  Strålende aksjon!
  Takk for at dere aksjonerte også på vegne av oss andre!

 8. Toril Jenssen | 02.06.2022

  Flott aksjon med skarpere tone!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*