Lønner seg å koke kloden?

gro dags

I morgen er det generalforsamling i Equinor. Igjen foreslår aksjonærer økt satsing på grønn energi, – og igjen ber styret om at det blir nedstemt. I en appell i Dagsavisen ber Gro Nylander statens representant om å tenke seg om en gang til – før man gir sin støtte til et styre som synes det er greit at bare 0,15 % av investeringene går til fornybarprosjekter.

Equinor Staten Kloden 

Gro Nylander, lege dr.med.
Aksjonær i Equinor
medlem Besteforeldrenes klimaaksjon

Nylig kom jeg over en karikaturtegning som gjorde meg ubekvem: Et par ledere fra oljenæringen lytter til en flokk forskere som vifter med tabeller og grafer og prøver å bli hørt, mens de roper:
Dere koker kloden!
 Oljefolkene smiler litt og svarer:
Vi vet! Men det er veldig lønnsomt ….»

Equinor skriver i sin nye Energy transition plan:
Vårt mål er å være et ledende selskap innen energi-omstillingen. Vår ambisjon er null utslipp.
Europower melder:
– 70 % fornybar-vekst for Equinor!
Dette lover vel godt for klimaet?

Dessverre er det en hake ved disse tilsynelatende gladnyhetene. Et bittelite tall forblir bittelite selv om man mangedobler det. Equinors produksjon av fornybare energi utgjør ørsmå 0,15% av selskapets totale energiproduksjon, mot 99,85 % fossilt!

Staten, det er oss. Den norske stat er den overlegent største aksjonæren i Equinor med 67 % eierandel. Og staten, den skal vel representere oss alle? Men følgende gjentar seg på Equinors generalforsamlinger: Ettersom vi stemmer over alle punktene, rister statens ene representant på hodet til alle aksjonærforslag som berører miljø og klima. De faller!

Også i år ber Equinors styre, før generalforsamlingen 11.5, aksjonærene om å stemme mot alle de åtte aksjonærforslagene som handler om klima. Det gjelder uansett hvor moderate de er, som å lage en plan for gradvis nedtrapping av O&G-utvinning.

Kloden lider allerede under klimaendringene. Også Norge.

– Red alert! Stor fare! sier FN. Blant nordmenn under 45 år anser flertallet klimaendringer som vår tids største utfordring. For hele befolkningen er tallet 46 % (Kantar 21). Når kommer staten på banen for å representere oss?

Alle nordmenn eier Equinor, som nå leverer tidenes beste resultat som følge av krigen i Ukraina. Da er det rimelig å vente at mange av disse milliardene raskt investeres i fornybar energi. 

Etter annen verdenskrig ble regjeringen Nygaardsvold, som hadde vært i eksil i London, sterkt kritisert. Da uttalte stortingspresident Carl Joacim Hambro:
– De gjorde så godt de kunne. Deri ligger deres unnskyldning –  OG deri ligger deres dom!»

Vil det samme bli sagt om Equinor i denne klimakritiske tiden?
Hva gagner det et selskap om det blir verdens rikeste, men skader vår klode for alltid?

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*