Ukrainas barn!

Refugees on Ukraine-Slovakia border
På flukt sammen med mor: - ukrainsk barnefamilie på grensa til Slovakia, på vei ut av landet. Foto fra Ukrinform.

I Ukraina foregår nå den raskest voksende flyktningkrise i Europa siden 2. verdenskrig. I løpet av helga regner FN med at over 1,5 millioner vil være på vei ut av landet. Mange lider og blant de mest utsatte er barna. Landsstyret i BKA har derfor i dag bevilget kr 50 000 til hjelpearbeidet. Medlemmer som kan, blir oppfordret til å stille opp.


Kjære medlem,

Med sjokk og vantro er også vi i Besteforeldrenes klimaaksjon vitne til overfallet på Ukraina. Bildene vi kan se, og som nå ruller over verdens skjermer, er knapt til å fatte. Angrepene skåner ingen og særlig ikke alle barna som drepes, skades eller lykkes i å flykte sammen med en mor.

Krig rammer alltid de svakeste hardest! Barn rammes ekstra hardt, ikke bare fordi krig skaper frykt og tap av liv, men også fordi den tar framtidshåpet fra barna. Mange barn er blant de fordrevne som er på vei ett eller annet sted i Ukraina i et forsøk på å komme unna krigshandlingene.

Ukraina har hatt en intern krigslignende konflikt siden Maidan-opprøret i 2014; med alvorlige avtalebrudd fra begge sider – regjeringen med NATO- og EU-støtte, og opprørere i Donbass med russisk støtte. Alene denne konflikten har ført til mer enn 14 000 drepte og bortimot en million flyktninger og internt fordrevne.

Russlands militære intervensjon har gjort alt dette enda mye verre. Denne krigen er allerede en stor humanitær krise. Den er også en klima- og miljømessig krise. Militæroperasjoner tar i liten grad – hvis noen – miljøhensyn.

Alle har rett til liv, helse og håp! Vi ser med fortvilelse barnas ansikter. Vi tenker på våre egne barn og barnebarn. Vi våger knapt å tenke om det var dem og oss som ble rammet.

I en situasjon som dette er det lite vi kan utrette annet enn å ta fullstendig avstand fra en meningsløs og destruktiv angrepskrig. Vårt anliggende – barns truede klimafremtid – må for en stund tre litt tilbake. Men vi ønsker å bidra, og hilser velkommen NRKs innsamlingsaksjon. BKA gir kr 50 000,- i støtte. Vi oppfordrer alle våre medlemmer til å støtte denne innsamlingen, eller donere et beløp – stort eller lite – til Redd Barna, Flyktninghjelpen eller andre humanitære organisasjoners arbeid.

Med solidarisk hilsen
Steinar Winther Christensen
styreleder BKA

«Vi er overveldet …» Se takkebrev fra Redd Barna 14. mars – klikk på bildet under:

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Ståle Pedersen | 09.03.2022

  stalebped@yahoo.no
  Flott at også BKA vil hjelpe barn og andre som lider i Ukraina. Men det blir stadig vondere å se det enorme engasjementet for Ukraina sett i lys av de forferdelige forholdene for flyktninger fra Midt- Østen som sitter i flyktningleirer bla i Hellas.
  Disse har også flyktet fra krig og grusomheter – grusomheter som ingen ennå har opplevd i Ukraina. Og mange av disse flyktningene har måttet flykte på grunn av bomber fra bla NATO. Og mange har opplevd forferdelige reiser over Middelhavet og opplevd å ikke få hjelp, ofte bli jagd tilbake til slaveri og grusomheter i Libya.
  Vi har alle sett bilder av disse flyktningene som sover rett på gata eller barn som vasser barbeinte i søle og kulde.
  Flott med engasjement og solidaritet med de som lider i Ukraina men vondt å de dobbeltmoralen og likegyldigheten overfor andre mennesker som åpenbart ikke er så viktige mennesker.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*