– Heier på de unge

veien videre

Ved inngangen til det nye året har vi tatt en runde til noen av BKAs lokale ledere: Hvilke tanker gjør de seg – om barn, klima, solidaritet, framtida, BKAs rolle? – Først ut er Fride Rudi i Ålesund: «Jeg tenker det er viktig å holde fast ved at vi er støttespillere for barn og unge, og en heiagjeng for alt som kan forhindre klima- og miljøødeleggelser.»

Viktig at vi bryr oss …

Fride er pensjonert sosialarbeider, 66 år, og synes det er meningsfylt å bruke noe av tida i pensjonisttilværelsen til å engasjere seg for Besteforeldrenes klimaaksjon. BKA i Ålesund og omegn har eksistert som lokallag et par år nå, forteller hun. – Vi skylder dagens unge at de ser at vi også bryr oss, og tar del i kampen for å ta vare på klimaet.  Det kan vi gjøre ved å vise oss fram – med våre røde hatter som kjennetegn –  i de miljøene hvor barn og unge ferdes: på kjøpesentre, utenfor idrettsanlegg, barnehager og skoler, osv.

– Og så da? Hva kan vi gjøre for samtidig å ‘lokke’ flere til å bli medlem, slik at vi kan øke vår gjennomslagskraft? Hva kan evt. stå i veien for å bli med oss, tror du?
– Det er jo et stort spørsmål. Men jeg tenker blant annet det er viktig at vi oppfattes som partipolitisk uavhengig. Under valgkampen i høst hadde BKA en flott annonse og løpeseddel, men med et budskap som litt for klart tenderte mot støtte til visse partier. Kanskje ikke til å unngå, når vi først engasjerer oss i valget? Men personlig hadde jeg nok vært mer bekvem med å stå på stand for «mitt» parti, enn for BKA, må jeg innrømme.
– Jeg opplever at det er aksjonsgruppe-statusen vår, det å ta del sammen med barn og unge, og stimulere til felles fokus på klimahandling, som fenger og har appell til eldre og besteforeldre. Da møtes vi med gjenklang og positiv respons! Vi skal ikke være redde for å ta standpunkt, selvsagt, men dette er en krevende balansegang som kanskje BKA må jobbe med i 2022?
– Dessuten er det viktig å få fram at «litt engasjement er godt nok»! Mange i vår alder, meg selv inkludert, ønsker å begrense det å være oppdatert på facebook og andre sosiale plattformer. Vi jakter på råderett over egen tid, til turer, kulturopplevelser, lesing og «tid til å se ut av vinduet». – Du trenger ikke å være «superaktivist» for å være med i BKA; hver og en må velge sitt aktivitetsnivå og finne ut hva de er komfortable med å ta del i.

– Har dere noen planer lokalt i det nye året? Kunne du også tenke deg noen felles, nasjonale kampanjer eller lignende for BKA?
– Vi tar sikte på å ha månedlige stands ved kjøpesentra, med våre røde hatter og flotte BKA-brosjyrer – for å holde oppe fokus på miljø- og klimasaker, og vise at vi eldre bryr oss. Vi har også som mål å ha åpne møter om aktuelle klima- og miljøspørsmål, gjerne i samarbeid med Natur og Ungdom og andre organisasjoner. Når det gjelder nasjonale kampanjer, tror jeg det hadde vært fint, en eller to ganger i året. Verdens miljødag er jo en god anledning. Det kan styrke fellesfølelsen i organisasjonen, og hjelpe oss til å finne vår rolle i samfunnet. Men det er også mye å engasjere seg i på lokalt nivå. Som hvordan klimamålene følges opp i kommunen? Fylket? Hva skjer med kildesortering? Plastforsøpling? Kollektivsatsing framfor vegbygging? Sannelig nok å ta tak i for den som vil bevare miljø og klima!


Denne jule- og nyttårshelga har Besteforeldrene i Ålesund fått drahjelp fra et lokalt kommunikasjonsbyrå Doxacom, i form av avisannonse og kampanje i sosiale medier. – Veldig kjekt og oppmuntrende! synes Fride Rudi.

Spre klimavett,
del denne saken!

3 kommentarer

 1. Inger-Beth Sandham | 03.01.2022

  Dette var inspirerende lesing,-takk for den. Flere gode ideer til etterfølgelse!

 2. Linda Rundquist Parr | 08.01.2022

  «Vi bryr oss» er en veldig god måte å oppsummere hvorfor vi i BKA engasjerer oss i klimakampen. En vervekampanje med det budskapet må være en kjempegod idé for flere lokallag og landsstyre å følge opp. Bra levert, Fride.

 3. Harold Leffertstra | 09.01.2022

  Generasjonsperspektivet er BKAs varemerke og det må vi holde fast og forsterke. Det er trolig en del besteforeldre som ikke er spesielt engasjert i «klima og natur» men som er opptatt av en levelig fremtid for deres barnebarn. Hvis vi kan få dem til å se betydningen av klima for deres barnebarn kan vi øke vår gjennomslagskraft.
  Flott, iderik og klar artikkel av Fride Rudi. Viktig å fremstå som partipolitisk uavhengig selv om vi er nødt å gjennomgå og vurdere partienes standpunkt og handling i klimasaker.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*