Med rett til å bli hørt

thelma 2019
Thelma Kraft er klar for en ny periode og ny innsats i landsstyret. Bilde fra skolestreiken i Bergen våren 2019.

Thelma Kraft fra Bergen har vært med i BKA siden 2012. Hun har vært leder for lokallaget, og med i landsstyret. Nå tar hun en ny tørn, og ser fram til å bidra til en organisasjon i utvikling. – BKA er en aktør som tar tak i det vesentligste, sier hun. – Aller mest opptatt er jeg av at vi skal nå ut og få flere med oss. Kjøttvekta teller når det kommer til politikk!

Thelma er utdannet barnevernspedagog med allsidig yrkes- og organisasjonserfaring, ikke minst fra Universitetet i Bergen der hun var personalleder ved Institutt for biologi da hun pensjonerte seg for sju år siden. – Det viktigste for meg har nok likevel vært oppveksten i et typisk arbeiderstrøk midt i byen. Der lærte jeg respekt for folk, men også å ha mine egne meningers mot. Det siste har nok ikke alltid vært like populært, kan jeg kanskje tilføye …

– Så hva mener den frittalende bergenserinne om framtida for Besteforeldrenes klimaaksjon? Hva har hun lært og tenkt etter alle sine år som besteforeldreaktivist? Hva synes hun fungerer? Er det noe vi bør gjøre mer av – kanskje også mindre av? Og hva trengs for at vi skal bli 10 og 15 tusen medlemmer, og ikke bare 5-6 tusen som i dag?

– Først av alt mener jeg vi i BKA gjør veldig mye rett og har en fin rolle i klimabevegelsen, ikke minst når vi opptrer som tydelige støttespillere for de unge. Jeg tenker med stor glede tilbake på skolestreiken våren 2019, da femti besteforeldre i røde hatter og gule vester fulgte og flankerte demonstrasjonstoget med flere tusen barn og unge gjennom sentrum her i Bergen. Det var stort! Nå når koronarestriksjonene er over håper jeg på flere slike felles markeringer, der solidariteten mellom unge og eldre kan synliggjøres.

– Du trives som gatedemonstrant!
– Absolutt! Vi må være synlige og til stede der det gjelder. Jeg var også med på klimatoget til Paris 2015, og fikk oppleve hvordan de syngende og marsjerende norske besteforeldrene ble tatt så godt imot av folk der nede. Samtidig er jeg opptatt av at vi skal være seriøse og alvorlige når vi kommer med vårt veldig alvorlige budskap – som er at vi ikke vil sitte rolig og se på at våre politiske ledere fortsetter med det samme klimasommelet de har drevet med i over 30 år. Det er utålelig, og både vi og våre barnebarn har rett til å bli hørt!

– Men dette er politikk, og da hjelper det lite å ha rett – hvis du ikke også får rett, ved å nå fram og bli lyttet til. Er vi i BKA gode nok på kommunikasjon?
– Et viktig spørsmål, som vi må stille igjen og igjen. Kanskje skulle vi innhente råd fra eksperter på kommunikasjon, jeg vet ikke? Vi er jo steika gode når det gjelder å få oppmerksomhet, med de røde bøttehattene våre. Jeg elsker dem, de uttrykker både mitt sinne og min optimisme! Men det har også slått meg noen ganger, må jeg tilstå, at vi bruker dem i tide og utide. Kanskje blir det for mye, kanskje kan de muntre hattene i noen sammenhenger ta oppmerksomheten bort fra hvor bekymret vi er – og har grunn til å være, og det vi vil ha fokus på? Alt til sin tid og sitt sted! Tenker nå jeg, da.

– Du har vært med på mye og gjort mange ulike erfaringer som besteforeldreaktivist. Er det noe du vil trekke særskilt fram – og som du gjerne skulle sett mer av?
– Det må være der vi har lyktes i å stå fram som både seriøse og annerledes – og når ut til flere enn dem som allerede er engasjerte. Det er jo bare slik vi kan lykkes i å vokse og bli en vesentlig større organisasjon. Og da tenker jeg faktisk på den store «klimadugnaden» vi hadde her i Hordaland i 2016, med økonomisk støtte fra fylkeskommunen og besøk med lokalt tilpasset program i en rekke av kommunene, fra Fedje i nord til Stord i sør, og fra Lindås til Eidfjord i Hardanger. Slagordet til kampanjen var formulert som et spørsmål og slått opp på store bannere: «Vil du være tilskuer – eller deltaker?» Det siste arrangementet var på Voss, med stand på kjøpesenter om formiddagen og stort klimamøte i biblioteket om kvelden. Vi hadde med en klimaforsker fra Universitetet, varaordføreren fortalte om planene de hadde for å gjøre kommunen mer klimavennlig, og vi hadde også kirka som en viktig medspiller – Grøn Kyrkje på Voss.

Thelma Kraft har ingen oppskrift på hvordan BKA skal vokse og få større gjennomslagskraft, bedyrer hun. Men som medlem av landsstyret vil hun gjerne være med å stimulere til enda større lokal aktivitet rundt om i landet. Klimadugnaden i Hordaland kan være én måte å gjøre det på. Det viktigste er at det har lokal forankring – og at vi har store ambisjoner med det vi gjør. – Vi skal forandre verden, sier hun. Intet mindre!


Thelma midt i bildet, fra «Folkets klimamarsj» i Bergen 20 september 2014.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*