Tar ansvar – tar et år til

steinar tale hrett
Klimasøksmålet har vært en dominerende sak for Steinar W Christensen som BKA-leder. Her med appell foran Høyesterett.

Ansvaret er vårt, – ikke de unges! sier Steinar Winther Christensen. På årsmøtet neste helg tar han gjenvalg som styreleder i BKA. – Opplevelsen av generasjonsansvar er avgjørende for meg. Det er vår generasjon som har mest å svare for. BKA skal være en solidaritetsorganisasjon for våre barnebarn, og for alle barn som trues av klimakrisa!

Steinar ble valgt til leder første gang på landsmøtet i Bergen 2018. – Jeg sa ja, fordi jeg tror vi er en viktig organisasjon. Jeg har også lyst til å bidra med optimisme og tro på at det nytter, sa den tidligere advokaten den gangen. – Medlemstallet skal bli høyere, det er sak nummer én for meg! Vi bør bli en betydelig større organisasjon!

Siden er det blitt tre begivenhetsrike år, med klimasøksmål, valgkampanjer, gateaktivisme, og ikke minst: aktiv organisasjonsutvikling, slik målet var. BKA har hatt en jevnt god medlemsutvikling, som kulminerte i en særdeles vellykka vervekampanje høsten 2020.

– På bare tre måneder, fra slutten av september til nyttår, klarte vi å øke tallet på medlemmer fra rundt 3700 til 5500! Få hadde trodd det var mulig, nesten ikke jeg selv, heller. Men dette er kanskje det jeg er mest stolt av å ha fått til. Det betyr at vi kom over den kritiske grensa på 5000 medlemmer som er en forutsetning for statsstøtte – og for BKAs eksistens, har jeg ment. Det var ikke mulig å fortsette på rent frivillig basis, for folk i vår alder.

– Nå har vi både generalsekretær og økonomisekretær på plass. Dermed kan vi bruke desto mer av kreftene våre på å presse, overtale og inspirere politikere og myndigheter til å få opp farta i de store reformene som alle vet må til hvis vi skal etterleve Parisavtalen. I dag gambler Norge med at verden ikke greier å nå sine klimamål, og at det fortsatt skal være et marked for norsk olje og gass i mange tiår framover. Slik kan vi ikke drive på.

– Slik jeg ser det, kan Besteforeldrenes klimaaksjon bare se fram til å vokse videre inn i klimakampen til støtte for dem som kommer etter oss. Vi skal fortsette å være tydelige på vår oppgave og tro mot slagordet vårt – «Barnas klima, vår sak!» Og vi skal få med oss stadig flere medlemmer og støttemedlemmer. De nærmere 6000 som vi er nå, er en god begynnelse. Men vi bør heve ambisjonen til 10 000, minst! Hvordan det skal bli en realitet, kommer til å bli mitt fokus nr én i det året jeg går inn i. Som før er jeg overbevist om at potensialet er stort. Men da må vi framstå som noe mer enn en aktivist-gruppe. Vi bør nok bl.a. bli mer forsiktige med bruk av de røde bøttehattene og uniformering. Mange er skeptiske til slikt. Vi må framstå som en organisasjon for alle eldre som vil ta ansvar, støtte de unge og få fart på norsk klimapolitikk.


Gjenvalgt som leder 2020: En beveget Steinar Winther Christensen med kloden han fikk av sitt lille barnebarn før han dro på årsmøtet.

Spre klimavett,
del denne saken!

6 kommentarer

 1. Bodvar Sonstad | 24.09.2021

  Godt sagt Steinar!
  Som tydelig solidaritetsorganisasjon må BKA være Norges viktigste og synligste spydspiss i kampen mot galopperende klimaendringer.
  Klimaendringer er den overskyggende trusselen mot liv og mangfold på jorda.
  Verden har bare 8 år og 3 måneder til å hindre en stadig mer ukontrollerbar utvikling, jf. Klimapanelet.
  President Biden sa tirsdag ettermiddag: «Dette tiåret avgjør fremtiden vår».
  Hovedoppgaven vår må være å bidra til at kloden ikke koker. – Nå peker pila mot 2.7 grader!
  Tidsfaktoren er i ferd med å innhente oss. – Manglende «klimaforståelse» er en særdeles farlig dumskap.

 2. Gro Nylander | 24.09.2021

  Fint intervju, og en god forberedelse til årsmøtet! Viktig å se på det som er oppnådd, for å holde motet oppe. Det skjer jo mye lovende nå, selv om det går alt for tregt. Men BKA bidrar! Så håper vi at neste generasjon kan si: Hvem teller vel de tapte slag på seirens dag. Ses i Trondheim! 🙂 Gro

 3. Linda Rundquist Parr | 24.09.2021

  Det er bare å ta av hatten for alt BKA har oppnådd de siste tre årene under Steinars ledelse. Men den røde bøttehatten kommer ikke jeg til å ta av med det første. Jeg syns vi balanserer aktivisme og faglige innspill på en god måte.

 4. Bjørghild des Bouvrie | 24.09.2021

  Heia Steinar! Så flott at du vil fortsette et år til!

 5. Gunn Mette Paulsen | 24.09.2021

  Flott 😁Jeg er med 👍

 6. Elisabeth Tveter Briseid | 25.09.2021

  Takk til Steinar, ikke minst for innsatsen for å få medlemstallet over den kritiske grensen på 5000. Og takk igjen for at du nå setter oss nye mål. 10 000 medlemmer er fullt mulig for en så flott organisasjon som vår!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*