Tromsø i verden

tromsø fridays future 2

«Fridays for Future» arrangerer i dag global klimastreik, og i Tromsø samlet 50 demonstranter seg foran rådhuset. Mest unge folk og flott stemning. Spire Tromsø var initiativtaker og BKA og FIVH medarrangører. – Det var fint å stå sammen med resten av verden. En svært vellykka markering! sier lokallagsleder Ingunn Elstad.

Verdens land er blitt enige om at vi skal begrense global oppvarming til under 1,5 grader, og i alle fall under 2 grader, men vi går nå mot nå mot en oppvarming på 2,7 grader. Det vil ha katastrofale konsekvenser. Samtidig fremhever klimakrisen andre globale urettferdigheter, som gjør at svakerestilte blir stående foran mye større byrder enn andre, skriver Spire i invitasjonen til å bli med på dagens markering.

– Vi mente derfor at vi besteforeldre burde stille opp denne fredagen, i solidaritet, sier Ingunn Elstad. – Det kan ikke være barnas ansvar å redde verden! Sammen kan vi skape en sterkere klimabevegelse, og en verden som er trygg for fremtidige generasjoner.

Globalt er det i dag over 1200 klimastreiker, se https://fridaysforfuture.org/September24/

FridaysForFuture er en ungdomsledet bevegelse som begynte i august 2018, etter at 15 år gamle Greta Thunberg satte seg foran den svenske riksdagen hver skoledag i tre uker for å protestere mot mangel på handling på klimakrisen. Bevegelsen har satt fram flere krav som demonstrantene i Tromsø stiller seg bak:

  1. The Global North needs to cut emissions drastically by divesting from fossil fuels and ending its extraction, burning, and use. We need concrete plans and detailed annual carbon budgets with roadmaps and milestones to ensure we get to net-zero with justice and equity in the time needed to address climate change.
  2. The colonizers of the north have a climate debt to pay for their disproportionate amount of historic emissions and that starts with the increase of climate finance to implement anti-racist climate reparations, the cancellation of debts especially for damage caused by extreme weather events, and providing adaptation funds that serve the communities.
  3. Work towards a genuinely global recovery from COVID-19 by ensuring equitable vaccine distribution worldwide and suspending intellectual property restrictions on COVID-19 technologies. This is an essential step towards a global, green, and just recovery.
  4. Recognize the tangibility of the climate crisis as a risk to human safety and secure the rights of climate refugees in international law.
  5. Recognize the invaluable impact of biodiversity on indigenous communities’ lives and culture, and commit to make ecocide an international punishable crime.
  6. Stop the violence and criminalization against indigenous peoples, small farmers, small fisherfolk, and other environmental and land defenders. Support the work they do.  Respect and listen to our defenders. 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*