Kjære skatten min …

skatteflukt
Ungdomsorganisasjonen Changemaker protesterer mot skatteparadiser og ran av fellesskapet. Bilde: Changemaker 2019

Internasjonalt går nesten 600 milliarder dollar tapt til skatteparadis hvert eneste år. Både nasjonalstater, selskaper og enkeltpersoner beriker seg på fellesskapets beste og undergraver evnen til felles handling. BKA har derfor signert på et brev til partiene som vil danne ny regjering, slik at de fra dag én av kan ha en kraftfull politikk på feltet.

Skatteflukten må stoppes

Det er organisasjonen Changemaker, sammen med Kirkens Nødhjelp, som har tatt initiativet til oppropet. Som ungdom vet de at det er de som nå vokser opp som blir skadelidende når penger ranes fra fellesskapet. Oppropet har fått tittelen Aksjon skattekonvensjon og har fått med seg over 30 sivilsamfunnsorganisasjoner. Kravet ble denne uka overrakt representanter fra Ap, Sp og SV.

– Vi lever i en verden der de økonomiske ulikhetene bare øker, sier generalsekretær i BKA, Andrew Kroglund. – Det gjør også kampen mot klimaendringer vanskeligere. BKA er svært opptatt av at vi skal få på plass klimafinansieringsordninger som bidrar til klimatilpasning i fattige land. De pengene må komme fra en plass, og da blir det direkte umoralsk at så store verdier forsvinner i skatteflukt. Ifølge noen beregninger befinner så mye som10 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt seg i skatteparadis.

Kroglund viser til at Norge tidligere har hatt god erfaring med å sette søkelys på skatt i vår utviklingsbistand. I Zambia økte statsinntektene kraftig med et bedre norsk-støttet skatteprogram for kobberindustrien. Dette kan vi bygge på. I 2018 lanserte Norge andre fase av programmet Skatt for utvikling. Målet er å styrke utviklingslandenes evne til å finansiere sin egen utvikling ved å bygge på erfaringer fra programmets første fase og nye internasjonale forpliktelse på skattebistand.

BKA håper at Changemakers initiativ bidrar til dette arbeidet og at Norge tar en internasjonal lederrolle for å få på plass en FN-konvensjon for et effektivt og rettferdig skattesystem.


Opprop om hvorfor vi trenger en skattekonvensjon

Disse organisasjonene står bak:
Changemaker, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, AUF, Senterungdommen, Sosialistisk Ungdom, Grønn Ungdom, Unge Venstre, KrFU, Norsk Folkehjelp, Framtiden i Våre Hender, Norges Fredsråd, Greenpeace, Tax Justice Network Norge, ForUM for Utvikling og Miljø, Mellomkirkelig råd, Fagforbundet Ung, Natur og Ungdom, Plan International Norge, Operasjon Dagsverk, Norges kristelige studentforbund, Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond, KFUK-KFUM Global, Spire, Støttekomiteen for Vest-Sahara, Besteforeldrenes klimaaksjon, Digni, FORUT, PRESS – Redd Barna Ungdom, Attac Norge, Kvekersamfunnet, Norges Sosiale Forum

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Ola Dimmen | 24.09.2021

    Dei fleste riggselskapa og rederia som opererer på norsk sokkel er registrert i skatteparadis.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*