Rødt for solidaritet

Klimabrølet oslo 4

Etter halvannet år med pandemi og aksjonstørke dukket de for fullt opp igjen under valgkampen – de lysende røde bøttehattene. Noen synes de er tøffe. Andre synes de er gyselige. Men én ting er alle enige om: De blir lagt merke til! Og de var ikke tilfeldig valgt, forteller Halfdan Wiik, bibliotekaren på Stord som i 2006 tok initiativ til det som ble BKA.

– Vi var ikke så mange den gangen. Men vi ville bli sett, vekke oppsikt, være synlig tilstede og sende melding til alle medborgere: – På tide å våkne og tenke seg om, for våre barnebarns skyld!

– OG DA MÅTTE VI BRUKE RØDT!

– Rødt er naturens mest energiske farge og stimulerer og varsler. Rødt er lidenskapens og kjærlighetens farge. Rødt står for pågangsmot og optimisme. Samtidig symboliserer det følelser som opphisselse og sinne. Vi ser rødt når vi blir forbanna – slik opplyste besteforeldre har god grunn til å bli nå for tida. Rødt signaliserer fare, ikke minst, – en rekke insekter blant annet bruker fargen til å advare: Pass opp – vær oppmerksom!

– Alt dette var kanskje ikke med da vi for mer enn ti år bestemte oss for å få laget de røde aksjonshattene. Og jeg kan ikke lenger huske hvem det var som hadde idéen. Men det var et godt valg – og veldig heldig at vi ikke endte opp med grønt. Det kunne lett ha skjedd. Og ville vært forutsigbart og fantasiløst.

– Rødt er dessuten uhøgtidelig og humørfylt! Selvfølgelig er det for mange en overvinnelse å gå rundt med en lysende rød bøttehatt på hodet. Jeg husker godt at Erik Dammann nekta plent, der gikk grensa for ham! – Men det er jo helt frivillig og opp til den enkelte. Det som er så fint, er at tilstrekkelig mange av oss gjør det til at Besteforeldrene stikker seg fram og blir lagt merke til over alt der vi kommer.

– Det er blitt vårt varemerke og har holdt seg godt, dermed også et symbol på utholdenhet, som sannelig trengs i denne kampen!

– Det er rart å tenke på at det er hele 15 år siden jeg etter å ha blitt bestefar for første gang, tok kontakt med Framtiden i våre hender, der jeg hadde vært medlem siden 1970-åra. Arild Hermstad, som var leder i FIVH den gangen, forsto straks verdien av at besteforeldregenerasjon kom på banen. I 2012, da vi gikk ut og etablerte oss som selvstendig organisasjon, var det også i forståelse med ham.

– Man veit jo aldri hva man bidrar til å sette i gang når man gjør slikt. Men i ettertid tenker jeg at det var et moralsk nødvendig initiativ til det som i dag er en moralsk nødvendig organisasjon. Unge mennesker opplever de røde hattene som et symbol på solidaritet, og det er det selvfølgelig også!


Valgkampen 2021, lørdag 4. sept: Besteforeldre deler ut løpesedler i regnværet på Stokmarknes. Foto: Christine Nevervik / Bladet Vesterålen

Valgkampen 2021, lørdag 11. sept: Besteforeldrene på Tysnes i Sunnhordland protesterer mot motorvei over øya, sammen med Naturvernforbundet.

Nordre gate i Trondheim 12. mars 2020 – samme dag som corona-restriksjonene ble kunngjort. Foto Terese Samuelsen

Åpning Arendalsuka 2019. – Besteforeldrene stjal showet, skrev Agderposten. Foto: Svein Rognlien

Bergen 15. mars 2019: Flere tusen klimastreikende unge marsjerte rundt Lille Lungegårdsvann. 50 besteforeldre var med som vakter.

Oslo 28. nov. 2015: Besteforeldre i Folkets klimamarsj. Foto: Jan Walter Parr

 

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*