Et enkelt valg –

melkøya
Melkøya utenfor Hammerfest 1. januar 2020. Foto: Lars Bjørn Mehus

«Våre foreldre valgte framsynte politikere som definerte norsk oljepolitikk. Nå er det vår tur til å velge. En verden i rask endring trenger atter framsynte politikere», skriver Sigmund Hanslien i Gudbrandsdølen Dagningen. Selv er han geolog med bakgrunn fra oljebransjen. Nå er han pensjonist og leder i Besteforeldrenes lokallag i Indre Østfold.

«Follow the money» er et vanlig råd blant økonomer. På Wall Street har pengene strømt fra fossil energi til fornybar de siste årene. ExxonMobil, min gamle arbeidsgiver, har på få år falt fra 1. til 35. plass på listen over verdens mest verdifulle selskap. Schancke-utvalget, utpekt for å vurdere Oljefondets klimarisiko, har foreslått at investeringer bør testes mot IEAs lavutslippscenario. Hadde Equinor fulgt et slikt råd kunne felleskapet ha spart 200 milliarder kroner i oljeskifertap i USA. Klimaet er en trussel for Lykkelandet uansett om vi tar det på alvor eller ei!

Tilsvarende strenge kriterier bør innføres for statlige investeringer på norsk sokkel. Da vil leting og nye utbygginger fort tørke inn og fokus vil bli på å optimalisere eksisterende felt. De ekstra pengene til statskassen kan brukes til grønn omstilling eller reinvesteres i Oljefondet. Det er ansvarlig økonomisk politikk– og godt for miljø og klima.

Lese hele artikkelen i Gudbrandsdølen Dagningen: «Valget har aldri vært enklere, verken på vegne av meg selv eller mine barnebarn.»

Styret i det nye lokallaget i Indre Østfold. Sigmund Hanslien i midten.

Hanslien har jobbet i oljebransjen i 45 år, forteller han. – Etter utdannelsen som petroleumsgeolog fra NTH i 1975 (første kullet av petroleumsgeologer i Norge) har jeg jobbet for bl.a. Exxon og Statoil, mesteparten av tida i Stavanger men også i USA og UK. Jeg har jobbet for det meste innen leting men også fulgt opp felt i produksjon. Lengst (1975-90) jobbet jeg i Exxon der jeg avsluttet som geologisk manager. I Statoil var jeg letesjef for Afrika og Amerika og senere sjefgeolog. I Pertra/Det Norske Oljeselskap (forløperne til AkerBP) hadde jeg ansvaret for forretningsutvikling og var fagleder innen geologi. Har vært pensjonist siden 2018.

– Som geolog har jeg alltid hatt spesiell interesse for paleoklima, spesielt hvilke faktorer som har forårsaket store klimaendringer gjennom jordas historie. De siste årene lærte jeg veldig mye om dagens klimaendringer ved å delta aktivt på klimabloggen til Terje Wahl fra Norsk Romsenter på Forskning.no. Generelt tror jeg folk i oljebransjen representerer en viktig ressurs for en grønn omstilling av samfunnet. De er jo mange med høy utdanning som er vant til å jobbe internasjonalt og på skiftende prosjekter. Det gjelder bare å komme i gang og mobilisere samfunnet for en tilsvarende samlet innsats som den vi i Norge klarte for 50 år siden, da alle ressurser ble satt inn på at vi skulle lykkes som oljenasjon.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*