Brølte mot tåkeprat

gamle og unge brøler
Brølte av full hals på Torgallmenningen – unge og eldre i skjønn forening.

De røde partiene må bli grønnere, og de grønne rødere. Det mener Trond Hofvind, som i dag skriver i Bergensavisen. Forrige uke var den tidligere læreren og fagforeningsmannen med og klimabrølte, sammen med andre besteforeldre i byen. Selv brølte han for at tåkeprat må vike for kunnskap, diskusjon og utvikling av norsk klimapolitikk.

For noen dager siden brølte jeg, sammen med andre bergenske besteforeldre, for barnebarnas klimafremtid. Ikke minst etter FNs ferskeste rapport har klima blitt saken over alle saker – og stortingsvalget 2021 blir miljøvalget over alle valg.

I oktober 2018 slo FNs klimapanel fast at «Å unngå globalt klimakaos vil kreve en endring av samfunnet og verdensøkonomien i en skala aldri tidligere sett». Det har gått tre år! Og vi vet at vitenskapsfolk har delt kunnskap om global oppvarming i tiår. Tusenvis av tapte dager! «Dagene er blitt fortere nå», er årets diktsamling fra Stig Holmås. Foran skjermenes flammer, flommer, ras og tørke kryper ordenes alvor tett innpå oss.

Grunnleggende endring av produksjon, forbruk, fordeling og makt, «i en skala» og et tempo som kreves, gjennom «profittstyrt bærekraft» er utilstrekkelig. Teknologioptimisme er utmerket, men teknologinaivitet er farlig blindhet. Moral er bra, men moralisering mot enkeltindividene er tilslørende.

Samfunnsutviklingen må styres ut fra kunnskap – demokratisk, rettferdig og handlekraftig. Folk kan styre. Pandemien har vist at kraftige endringer som vi «aldri tidligere har sett» er mulige; forskning og fakta viser at de er nødvendige.

Storkonsernene og storfinansen må få beslaglagt førerkortene og holde hendene unna rattet. Konsekvensene blir merkbare, men langt mindre voldsomme enn resultatene av fortsatt tøylesløs anarkistisk konkurranseøkonomi.

Verdens og historiens rikeste, Amazon-gründeren Jeff Bezos, jobber for at en billion–tusen milliarder–mennesker skal leve andre steder i solsystemet. Vi som holder beina på jorden, innser at planeten Tellus er den eneste vi har.

Brøl er bra, men valgkampen er også en folkeskole – der tåkeprat må vike for kunnskap, diskusjon og utvikling av politikken. Mitt forslag til målformulering: De røde partiene må bli grønnere og, ikke minst, de grønne bli rødere.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*