Vi må ta klimavalg –

vi har bare

Den alvorlige rapporten fra FNs klimapanel har slått merkbart inn i den norske valgkampen. Skatt, skole og sykehus er fortsatt viktig, men for stadig flere er noe viktigere enn alt: barnas bærekraftige framtid! – «Vi besteforeldre må gjøre valget 2021 til et klimavalg og påvirke partier som ennå ikke lytter til FN», skriver tre bestemødre på Agder.

Unni Lyngstad, Turi Rostøl og Ellen Schei Tveitdal
Agder lokallag, Besteforeldrenes klimaaksjon

Vi har én jord, én klode som nå lider av utmattelse, som tørker, brenner og oversvømmes i en grad som aldri tidligere. Klimaendringene er her allerede.

Som besteforeldre har vi hatt, og har, en unik rolle. Vi har hygget oss med barnebarn, vært tradisjonsbærere og knyttet slektsbånd. Vi har sortert søppel, deltatt i strandrydding og Rusken-aksjoner og plukket stillehavsøsters.

Men er dette nok?

Nei. Menneskeheten har fått «Kode rød» fra FNs generalsekretær og det internasjonale energibyrået. Vi må rette blikket mot politiske tiltak som sikrer en ny kurs. Vi må bruke mulighetene stortingsvalget 2021 gir oss.

Spør deg selv om partiet ditt fortsatt vil lete etter mer olje og gass? Er svaret ja, blir ikke advarselen fra FNs klimapanel tatt på alvor. Vil partiet ditt sette en politikk på dagsorden med klimakutt som virkelig monner? Er svaret nei, blir ikke advarselen fra FNs klimapanel tatt på alvor. Besteforeldrenes Klimaaksjon er partipolitisk uavhengig. Enten du ønsker en borgerlig eller rødgrønn regjering: stem på et parti som tar klima på alvor.

Vi kan ikke med ansvar for kommende slekter tillate oss å ignorere «Kode rød».

Besteforeldre, vi må trå til nå! Vi må gjøre valget 2021 til et klimavalg og påvirke politikken til partier som ennå ikke lytter til advarselen fra FNs klimapanel. Partier som ennå ikke ser alvoret vil tvinges til bedre klimapolitikk ved neste valg. Men i år må vi gi stemmen vår til et politisk parti som tar global oppvarming på alvor og som sikrer kommende generasjoner en grønnere jord og en tryggere fremtid.


 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

  1. Harold Leffertstra | 27.08.2021

    Kjempebra fra Agder lokallag!
    Ja, 2021 er et viktig (klima)år. Først Stortingsvalget, og så klimatoppmøtet i Glasgow. Resultatet fra Stortingsvalget vil avgjøre om Norge endelig vil skifte kurs, og hva Norge vil ha med til Glasgow. Om Norge vil bidra eller være en klimasinke.
    Tenk om vi – de rike land – den gang i 1997( Vi besteforeldre husker godt «Kyoto») hadde tatt varslene på alvor og begynt omleggingen fra fossil til fornybar energi og energieffektivisering. Og gjort det mulig for fattige land å unngå den fossile fellen. Da hadde verden i dag sett ganske annerledes ut. I stedet har vi investert tusenvis av milliarder i fossil energi. I produksjon og bruk. Tusenvis av milliarder som kunne og skulle ha vært brukt annerledes. Men vi hørte på budskap om «stø kurs, realisme, ansvarlig politikk».
    I dag, 24 år senere kan vi fortsatt høre disse stemmene. Vil de være sterke nok til å forsinke og svekke den nødvendige omleggingen enda en gang? Slik at vi om 10 eller 20 år lever i en verden der enda mer er investert i fossil energi og omlegging enda mer kostbar. Der livet har blitt uutholdelig i stadig større områder. Og der skadene fra klimaendringene og ekstremvær har blitt så store at de sluker alle ressurser. Da kan vi sitte der og bare si «Tenk om vi i 2021……………….»

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*