Besteforeldrenes general

andrew bka 3

– Det betyr mykje å bli tilbydd stillinga som generalsekretær i BKA, sa Andrew Kroglund til Nynorsk pressekontor for litt siden. Og nå har han alt vært i jobb et par uker. – Hvordan har det vært? spør vi. – Som forventet, svarer han. Travelt og utfordrende. Men jeg orienterer meg så godt jeg kan, – og tenker mest framover, på mulighetene.

En ressurssterk organisasjon
Tidligere har Kroglund blant annet vært leder av både Blekkulfs Miljødetektiver/Miljøagentane og Regnskogfondet. Han har også vært styreleder for ForUM for Utvikling og Miljø. Kroglund er dessuten debattleder, journalist, forfattar og kritiker.

Han har ved flere tilfeller krysset veier med organisasjonen han nå representerer, forteller han. – Jeg har jo i mange år lagt merke til Besteforeldrene, for å si det slik. Møtt dere på gata, stoppa og tatt imot løpesedler. Jeg har fulgt dere på nettet og sett en del av innleggene dere har hatt i pressa. Her er det mange ressurssterke folk, uten tvil. Folk som har vært ute en vinterdag før, som har store kunnskaper, og som jeg selv har mye å lære av.

Arendalsuka og demokrati
Sin første uke i generalsekretærenjobben tilbrakte Andrew i Arendal, vel vitende om at BKA har markert seg på Arendalsuka gjennom mange år. – Det er helt naturlig og en viktig arena, slik jeg opplever det. En unik blanding av folkelige organisasjoner, akademia, media og politikere. Dette er demokrati i praksis, og klima og miljø gikk igjen i veldig mange møter, foredrag og debatter under uka.

– Jeg er allerede begynt å tenke på neste Arendalsuke, i 2022. Kanskje stiller BKA da med noen egne åpne arrangement som vil bidra til en enda klarere debatt om veivalgene fremover? Vår organisasjon har det som skal til for å spille en slik rolle, det er helt klart!

På stand i Arendal: Øyvind Wistrøm (lokallagsleder Vestfold) og Andrew Kroglund. Foto: Bodvar Sonstad

Mer lobbyvirksomhet
Den ferske generalsekretæren har et stort kontaktnett, som han gjerne vil bruke for å sikre at Besteforeldrenes klimaaksjon får enda større gjennomslag for sakene sine i framtida.  – Jeg kan godt tenke meg å være lobbyist inn mot det offentlige. BKA har jo mange ressurssterke og kunnskapsrike medlemmer som har vært samfunnstopper på ulike områder. Det er det viktig å utnytte – uten at det skal være noen motsetning til den gateaktivismen BKA har utviklet og er så gode på. Få organisasjoner er jo mer synlig tilstede i det offentlige rom.

Flere medlemmer viktig
– BKA er allerede en tydelig stemme i samfunnsdebatten. Det gjelder bare å bli enda tydeligere. Dermed kan det også bli enda mer attraktivt å bli medlem, sier Andrew Kroglund. Nå nærmer vi oss 6000 medlemmer og støttemedlemmer. Det er ikke dårlig, men jeg er sikker på at potensialet er mye større.

Norge er inne i en eldrebølge som vil øke tallet på modne samfunnsborgere i årene som kommer. – Det er nesten en million som er 67+ i dag allerede. Det betyr at de eldre vil få større påvirkningskraft. Sik jeg ser det, ligger alt til rette for at  Besteforeldrenes klimaaksjon skal fortsette å vokse – og gjøre seg enda mer gjeldene i framtida, avslutter generalsekretæren. – Som skulle ha deltatt på dagens store sykkelaksjon til Stortinget og ditto klimabrøl, men som har vært uheldig og pådratt seg en kraftig strekk i låret og må holde sofaen i stedet. – Men jeg skal brøle slik at naboene kommer og hysjer på meg!


Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Gro Nylander | 27.08.2021

  Velkommen, Andrew, med din fantastiske CV. Vi følger deg spent! Lykke til som BKA-general! 👍 Gro N.

 2. Harold Leffertstra | 27.08.2021

  Ja, velkommen Andrew. Han overrasket meg ved å delta på ForUMs Klimagruppemøte sist uke. For dem som ikke vet; ForUM (Forum for Miljø og utvikling) samler mange norske organisasjoner innen miljø, sosial utvikling og solidaritet til et mektig kor. BKA er med i ForUM’s Klimagruppe. Så han følger med!

 3. Finn Bjørnar Lund | 27.08.2021

  Utrolig godt å ha en så kunnskapsrik og erfaren generalsekretær for BKA!

 4. Mike Angstreich | 30.08.2021

  Et gammelt engelsk ordtak sier «If you want something done, give the job to a busy man.» Andrew er akkurat den travle mannen som vil gjøre en utmerket jobb!

 5. Sissel Hodne Steen | 01.09.2021

  Godt for BKA å ha Kroglund som GS. Første prioritet er det forestående valget. Arendalsuka neste år er viktig å satse på – ikke minst for å ansvarliggjøre den nye regjeringen på klimaområdet!
  Heia!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*