Sykkel og brøl for klima!

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  lørdag 28. aug 2021
 • AV:
  Ivan George Chetwynd, foto og reportasje
startbilde

Besteforeldrenes klimaaksjon var blant mange organisasjoner som stilte opp for å brøle for klimaet i Oslo 27. august. Mange valgte å sykle til Stortinget, der mange flere hadde møtt opp for å delta i brølekoret, og ikke minst: – være med å innvie brølemaskinen, som vil formidle alle klimabrøl fra alle kanter av hele vårt langstrakte land!

Miljøagentene Dina (på skateboard) og Amina ledet sykkel-pelotongen på rundt 80 personer. BKA-leder Steinar Winther Christensen var like bak.  Blant syklistene var også en blid ordfører Marianne Borgen, og en bamse med BKA-hatt. Veterinærer med eget banner var også med i sykkeltoget.

Voktet av politiet kom syklistene trygt frem til Eidsvolls plass. Her ventet det store tekniske vidunder – Brølemaskinen! Den kan formidle og forsterke klimabrøl som publikum laster opp på klimabrøl-appen, og vil på denne måten kunne brøle gjennom hele den kommende stortingsperioden. Den får ikke lov å stå foran Stortinget, dessverre. Ut september vil den stå på Tullinløkka et lite stykke unna, og deretter dra på turne rundt om i landet.

Carl Nielsens «Climate Anthem» innledet samlingen, spilt av studenter på Musikkhøyskolen. Deretter opptrådte Ylva Olaisen, Egil Hergerberg (på storskjerm) og Åse Kleveland, før Sølvguttene avsluttet mens sterke filmsnutter av klimaproblemer ble vist på storskjermen.

Appellene mellom musikkinnslagene hadde faglig tyngde – ved blant annet klimaforsker Bjørn Samset. biolog Dag Hessen, filosof Arne Vetlesen og psykolog Peder Kjøs, som alle kunne skildre ulike sider av klima- og naturkrisen. Klimabrøl-general Even Nord Rydningen (t.h.) holdt en sterk personlig appell i tillegg til å presentere brølemaskinen.

Og høydepunktet var jo innvielsen av maskinen. Stina (som er lederen av Barnas klimapanel) og Åse Kleveland fikk æren av å gjøre dette, men først spurte Dina hva Åse hadde vært redd for da hun var ung på 60-tallet. Atomkrig var svaret. Dina kunne påpeke at atomkrig var noe som kunne hende, mens klimakrisen er noe som hender, her og nå. Og at Åses generasjon har ordnet mye som de har hatt glede av, og nå må barn og unge betale prisen…

De to entret trakten og brølte slik at noen av oss som sto nær høyttalerne måtte flykte. Senere kunne alle brøle – og filme seg selv med mobilen mens de gjorde det, for så å laste opp sitt brøl på den nevnte appen.

Det var mange røde hatter i forsamlingen, og da alt oppløste seg i en villdans, var det mange dansende besteforeldre!

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Merete Vikholt | 29.08.2021

  Tusen takk for fin oppsummering, fine bilder av sykkelaksjonen og klimabrølet .
  Men hva er det med NRK dagsrevyen (riks tv ,må vite) når de ikke etter min mening skiller mellom viktige og mindre viktige saker de sender på lufta. Innlegget fredag kl 19:00 om Brøl for klima varte i ca 20 sekunder. Antakelig er jeg naiv, men er alle innlegg om klima og aksjoner så korte? Jeg var så skuffet!!! For eksempel ble ingen av appellantene, personer med solid faglig tyngde, filmet, og seere må jo ha fått inntrykk av at vi bare var en gjeng som ville brøle. Det blir alt for overflatisk. Statskanalen vår formidler at for eksempel Ronaldo er viktigere enn jorda vår. Sjerpings NRK!!!!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*