Fått nok av nøling –

Jeg har sluttet

Det er ikke hverdagskost at akademikere går i strupen på politikere. Men professor William Helland-Hansen har fått nok av nøling og utenomsnakk i klima- og oljepolitikken. Derfor har han angrepet Jonas Gahr Støre, som en av de fremste eksponenter for dette. Nå  konstaterer han, med glede, at olje-partiene sliter i valgkampen.

Se kronikk i Aftenposten 11. aug: Jeg har sluttet å tro på dine løfter, Støre!

Vi møter William Helland-Hansen, professor i geologi, på arbeidsplassen hans, Realfagsbygget i Bergen, dagen etter at klimabrølet ljomet gjennom byens gater. Som gammel natur- og miljøvernmann synes han det er stor stas med det folkelige engasjementet vi nå ser.
– Det er tydelig at det er i ferd med å skje noe viktig på den politiske grasrota, og synd at Ap og andre store partier er så trege med å fange det opp. Velgerne er selvsagt opptatt av mange andre ting, også – sykehus, skatter, skole, osv., men det er likevel ikke tilfeldig at særlig Senterpartiet har fått svi, med sin nærmest demonstrative neglisjering av de alvorlige klimautfordringene.
– Ap og Gahr Støre ser i det minste hvor viktig saken er, og vil gjerne være i førersetet også i klimapolitikken – slik de er i velferdspolitikk og flere andre spørsmål. Det går bare ikke, så lenge de ikke greier å rive seg løs fra olje-interessene. I stedet ender han opp i talemåter som at «oljen skal utvikles, ikke avvikles» o.l.

– Men det holder ganske enkelt ikke. At han ikke skjønner hvor hult det klinger! Det må tvert imot settes en umiddelbar strek for all ny letevirksomhet. Vi må ta innover oss at oljealderen må avsluttes, og kan ikke overlate alt til teknologien og markedet – slik både Ap og Høyre vil. I virkeligheten er dette et moderat krav. Det vil ikke ramme oljeproduksjon som er i gang, men vil være en fornuftig begynnelse på en fornuftig nedtrapping av norsk oljevirksomhet.
– Egentlig tror jeg mange i Ap er enig, og har det litt vondt med å bli så seigpint i dette spørsmålet. Det krever bl.a. at de ikke lar LO-toppen bestemme kursen. Men det må og vil komme, og partiet hadde stått seg på å ta lederskap og en modig avgjørelse nå – i stedet for å bli drevet fra skanse til skanse.

Helland-Hansen er mer usikker når det gjelder sluttdato for oljeproduksjonen, slik bl.a. MDG vil ha i 2035. Det kan bli vanskelig, tror han. – Utvinningstillatelsene som er gitt er ikke enkelt å gjøre noe med. Jeg tenker at her er det bedre å jobbe for CO2-avgifter og andre karbonskatter, kvotereguleringer, osv. Leterefusjonsordningen må selvsagt avskaffes. Fossil energi må bli erstattet av karbonnøytrale energikilder, kanskje også kjernekraft som jeg mener miljøbevegelsen må ta opp til debatt. Kjernekraft er selvsagt ikke uproblematisk, men det samme gjelder all fornybar energi. Naturkrisa er jo like alvorlig som klimakrisa, og vi må velge de løsningene som gjør minst skade.

Spre klimavett,
del denne saken!

2 kommentarer

  1. Bjørghild des Bouvrie | 30.08.2021

    Flott kronikk og flott argumentasjon!

    Setningen «Vi må utvikle oljeindustrien, ikke avvikle den!» sammenfatter den knipen som AP befinner seg i. For hva betyr «utvikle»? Null og ingenting!
    Hva blir neste skanse?

  2. Yngvar Asbjørn Olsen | 01.09.2021

    Atomkraft er menneskefiendtlig teknologi. Håper det aldri blir noe av i Norge.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*