Verdens barn i fare

unicef

«Vi må slutte med vårt forferdelige skadeverk mot verdens barn», skriver BKA-sekretær Bjørghild des Bouvrie i sin lokalavis. Hun er rystet etter å ha sett Unicef-rapporten som viser at en milliard barn kan være i ekstrem fare på grunn av klima- og miljøtrusler i sårbare samfunn. 99 prosent av alle barn er utsatt for minst én klimatrussel.

«Særlig barn er utsatt for klimatruslene, fordi tørke bringer matforsyningen i fare, mens barn trenger sunn og tilstrekkelig med mat i sin oppvekst. Klarer vi voksne å lese forbi slike opplysninger? Vi som nesten alle i vår ungdom har blitt konfirmert i kirken og enda husker essensen i den kristne tro? Holder våre ‘rasjonelle’ unnskyldninger? Våre bortforklaringer? Vår selvsentrerte holdning? Hva tror vi Jesus ville ha sagt om oss? Hva ville vi ha svart om vi ble stilt til ansvar?» Fra innlegg i Os og Fusaposten.


Barnas risikoindeks har analysert og sammenstilt fakta om barn fra i alt 163 land i verden. Det er barna i Afrika og deler av Asia som er mest utsatt og nå står i ekstrem fare på grunn av klimaendringene.

– Klimaendringene er dypt urettferdige. Selv om ingen barn er ansvarlige for stigende globale temperaturer, er det de som må betale den høyeste prisen. Barna fra de landene som er minst ansvarlige for klimaendringer vil lide aller mest, sier direktør i UNICEF, Henrietta Fore.

UNICEF-ambassadør Penelope Lea (17) er bekymret for barns framtid. – Klimakrisen truer sikkerheten vår, freden og forsterker alle andre kriser og konflikter. Jeg håper at alle norske politikere før valget leser den nye indeksrapporten, oppfordrer hun.

UNICEF oppfordrer myndigheter og næringslivsaktører og relevante organisasjoner til å:

  1. Øke investeringene i klimatilpasning og motstandskraft som gjelder tjenester for barn. For å beskytte barn, lokalsamfunn og de mest sårbare mot de verste konsekvensene av klimaendringene, må livsviktige tjenester tilpasses.
  2. Redusere klimagassutslipp i henhold til Parisavtalen. For å avverge de verste konsekvensene av klimakrisen, er omfattende og akutte tiltak nødvendige.
  3. Gi barna klimaopplæring og miljøferdigheter.
  4. Inkludere unge mennesker i alle nasjonale, regionale og internasjonale klimaforhandlinger og beslutninger, inkludert på COP26.
  5. Sørge for at gjenoppbyggingen etter COVID-19-pandemien er grønn, karbonfattig og inkluderende, slik at fremtidige generasjoners evne til å håndtere og svare på klimakrisen ikke ødelegges.
Se mer på Unicefs nettside
Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*