Ap mellom olje og klima

melkøya
Norge binder seg stadig tettere til oljemasta. Hvor lenge kan det fortsette? Foto fra Melkøya utenfor Hammerfest ved Lars Bjørn Mehus.

«Oljen skal utvikles, ikke avvikles», sier Jonas Gahr Støre og Ap. Trolig ser de for seg en ny «månelanding», med hydrogen-produksjon og omfattende CO2-fangst. Men det svarer ikke til dagens utfordringer, mener Alf Engdal. Han er aktiv i BKA og tror en Ap-ledet regjering kan havne i en ubehagelig spagat på klimatoppmøtet i Glasgow.

Utvikle eller avvikle?

Alf Engdal, Valgutvalget i Besteforeldrenes klimaaksjon

Espen Barth Eide hevder at Aps politikk er «kompatibel med 1,5-gradersmålet» (Klassekampen 4.6). Dermed trengtes ingen justeringer etter den oppsiktsvekkende IEA-rapporten tidligere i sommer, og heller ikke nå etter den nye og svært alarmerende rapporten fra FNs klimapanel.

I Besteforeldrenes klimaaksjon har vi studert og sammenliknet samtlige partiprogrammer. Vi kan ikke se at det er grunnlag for de forventningene Ap-ledelsen søker å bygge opp, om sin evne til å møte den krisen FN beskriver.

Mye synes å være knyttet til en veldig tro på hva ny teknologi skal kunne utrette, jfr. Jonas Gahr Støre til Bergensavisen i sommer: «Vi støtter regjeringen i langskipssatsingen, med fangst og lagring av CO2. Men vi vil ta det videre. Lykkes vi med dette, kan vi bruke norsk gass til morgendagens produksjon av hydrogen. Da har verden en ny fornybar energi som ikke belaster klimaet. Vi skal utvikle, ikke avvikle, olje- og gassnæringen.»

Men mantraet ‘utvikle, ikke avvikle’ svarer knapt til utfordringene framover. «Alarmklokkene er øredøvende og bevisene uomtvistelige», sier FNs generalsekretær António Guterres. «Klimagassutslipp fra fossilt brensel og avskoging kveler planeten vår og setter milliarder av mennesker i umiddelbar fare. Land bør derfor slutte å lete etter og produsere ny fossil energi, og skifte subsidier fra fossilt til fornybart.»

En Ap-ledet regjering kan fort havne i en ubehagelig spagat på klimatoppmøtet i Glasgow. Hydrogen etter Støres utviklings-oppskrift er og blir et fossilt produkt. Det Norge trenger – også for å skaffe seg troverdighet internasjonalt – er en plan for avvikling av olje- og gassproduksjon som samtidig skaffer nye, grønne arbeidsplasser.

Vi regner med at Ap er lydhør for kritikk, og mottar gjerne kommentarer i et åpent tilsvar. Spesielt har vi tre spørsmål vedrørende CCS der svar kan være avklarende for den videre debatt:

  • Tror Ap at blå hydrogen fra naturgass kan bli et viktig bidrag til å løse de globale klimaproblemene, og bety en ny framtid for den norske petroleumsindustrien?
  • Paris-målet er avhengig av store utslippskutt de kommende 10-20 år. Mener Ap det er realistisk å tro at CCS vil spille en vesentlig rolle i denne sammenheng?
  • IPCC, IEA m.fl. legger til grunn at vi i framtida skal fjerne store volum av CO₂ fra atmosfæren, vha. av «negative emissions» som Bio-CCS og andre eksperimentelle og i dag ukjente teknologier. Mener Ap at dette er en etisk forsvarlig strategi?
Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*