Hva er det med Kina?

 • EMNER:
 • PUBLISERT:
  onsdag 25. aug 2021
 • AV:
  Redaksjonen
kina kraftverk
Kina har undertegnet Paris-avtalen, men bygger stadig nye kullkraftverk. Foto: "China Syndrome" by Bret Arnett

Kina er dratt inn i valgkampen, av bl.a. Ola Borten Moe – som mener det har liten hensikt å kutte utslipp i Norge, så lenge Kina fortsetter med sine kullkraftverk. I en kronikk prøver generalsekretær i BKA, Andrew Kroglund, å løfte debatten inn på et nytt spor. Hva skjer faktisk i Kina? Hvor står landet i den globale kampen mot global oppvarming?

Les kronikken i Transit her: Kan vi stole på Kina?

Paradoksenes land

Kina er åpenbart et land som trekker i flere retninger, sier Andrew Kroglund til oss. Mye er ganske paradoksalt. På den ene side snakker kinesiske ledere om en ny «økologisk sivilisasjon». På den annen side vokser kullindustrien, slik Borten Moe helt korrekt sier. Det kan virke som økologien får vente til de har sikret seg enda større industriell dominans – noe de gjør ved også å være best på fornybar energi, jernbane, osv.

– Du er kritisk til mye av det som skjer, og peker også på at Kina er mindre effektivt styrt enn mange forestiller seg. Samtidig virker det som du deler tidligere miljøvernminister Erik Solheims vurderinger om at Kina primært er den viktigste allierte i klimakampen?
– Solheim et nok mer av en teknologi- og økonomioptimist enn meg, men han kjenner Kina godt, og jeg har respekt for hans kunnskap og visjoner. I alle fall er det viktig at vi forstår mer av dette landet, som er i en annen fase av utvikling enn vi er i Norge. Sammenligninger blir ofte feil, og til tross for alt kullet og all den enorme eksportvareindustrien, er utslippene per innbygger faktisk lavere i Kina enn de er her på berget.
– Personlig tror jeg det er i alles interesse at store land som USA og Kina samarbeider tett om klimaspørsmål. Lille Norges viktigste bidrag er å gjøre det vi kan for å gå foran med et godt eksempel. Det gjør vi dessverre ikke så mye av i dag.

 

 

 

 

Spre klimavett,
del denne saken!

1 kommentar

 1. Bjørghild des Bouvrie | 28.08.2021

  Takk, Andrew!
  Viktig å vite mer om hva som skjer i Kina! Det er jo en forutsetning for en vellykket klimafremtid at Kina virker i samme retning som vår del av verden.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*