«Vi klare det i lag»

unni bka

Avgjørende for medlemsveksten i Besteforeldrenes klimaaksjon høsten 2020 var de mange støttemedlemmene. Eldre som ønsket noe mindre forpliktende, og yngre folk som ville være med å gi organisasjonen et løft. Som Unni Tørset på Sunndalsøra. – Vi trenger en slik gruppe som setter moralsk press på politikerne, sa hun.

Viktig at Norge går foran

Unni Tørset sjøl har passert ett halvt hundre år og synes livet er flott, forteller hun. Jobber som hjelpepleier i hjemmesykepleien i kommunen, og har gjort det i snart 30 år. Har en sønn som bor og studerer i Trondheim.

Om grunnen til at hun har meldt seg inn som støttemedlem, innrømmer hun at hun er litt miljøskadd og påvirka av sin onkel Yngvar Olsen. Han bor i Kristiansand og er faktisk medlem i landsstyret for Besteforeldreaksjonen. – Yngvar er en fin og kunnskapsrik fyr, og jeg kunne ikke si nei da han spurte meg om å bli støttemedlem.

– Dessuten er det selvfølgelig viktig å sette fokus på klimapolitikken, og sette ned utslippene av klimagasser for å bevare jorda vår. Det skjønner jo alle. Nesten alle, da!

– Jeg tenker at besteforeldre har en spesiell troverdighet når det gjelder tanken på framtida. Vi trenger en slik gruppe, som setter moralsk press på politikere til å sette nasjonale grenser på hvor mye utslipp hvert enkelt land kan ha.

– Jeg tror vi har langt igjen for å nå utslippsmål som monner. Men synes det er viktig at Norge går fram som et forbilde, – vi trenger noen land som resten av verden har respekt og beundring for!

Hydro Sunndal er Europas største og mest moderne anlegg for produksjon av primæraluminium. Hva tenker Unni om framtida for lokalsamfunnet sitt?

– Nesten alle vi 4000 som bor her på Sunndalsøra er mer eller mindre avhengig av fabrikken for at det skal gå rundt og være et levelig sted. Og heldigvis har det skjedd mye positivt de seinere åra. Hydro har i dag minimalt med utslipp. Det har ikke alltid vært sånn, men nå er målet nullutslipp, og det tror jeg faktisk er mulig. I tillegg må vi alle tenke mer på miljøet i det daglige og gjøre en innsats, på Sunndalsøra som alle andre steder.

– E e optimist og trur vi klare dette i lag!

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*