Gjensyn med historisk søksmål

Enhver har rett til 1
Gaute Eiterjord, leder Natur og Ungdom, forklarer for Høyesterett.

Snart blir det mulig å se filmen «Enhver har rett til» – en dokumentar av Thomas Østbye om klimasøksmålet. Lanseringsprodusent Guro Hansebakken har sendt oss et klipp der vi kan se fra rettssalen hvordan IEAs rapporter brukes til forsvar for norsk oljevirksomhet. – Et paradoks når vi nå har fått helt motsatt signal fra IEA, synes hun.

 

IEA – Det internasjonale energibyrået – har gjennom mange år vært den norske oljebransjens beste venner og støttespillere. Det var derfor ikke overraskende at regjeringsadvokaten argumenterte slik vi ser og hører ham i dette klippet, om at norsk gass erstatter kull og derfor er en del av løsningen på klimaproblemene.

I dag – få måneder senere – har IEA-pipa fått en annen lyd. Det globale karbonbudsjettet har ikke plass for ny olje og gass, heter det nå, i den mye omtalte rapporten Net Zero Emissions. Foreløpig har det ikke endret posisjonene til norske politikere. Og det får selvfølgelig ikke tilbakevirkende kraft på Høyesteretts-dommen fra januar i år, sier Guro Hansebakken. – Likevel kaster det nytt lys over saken, og gjør at dommen framstår i et enda dårligere lys.

Thomas Østbye har også tidligere befattet seg med politiske temaer. Tittelen «Enhver har rett til» er henta fra Grunnlovens miljøparagraf 112, opprinnelig vedtatt av Stortinget i 1992, revidert i 2014 og plassert i lovens menneskeretts-kapittel.

Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, prøver Østbye å få oss til å reflektere over Norges ansvar for å verne om natur og klima. Dokumentaren er filmet inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett 2019 og i Høyesteretts hus 2020. Filmen på 31 minutter er et utvalg av om lag 100 timer med rettssak. Se mer om prosjektet på nettsida https://climatetrilogyfilm.com

Dommen avsies i Høyesterett 22. desember 2020.

Spre klimavett,
del denne saken!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*