Bystyret snudde og sa nei!

Demonstrasjon Rådhusparken 28.04.2021

Rundt 80 personer møtte opp under dagens demonstrasjon utenfor rådhuset i Tromsø. Arrangørene var Nei til atomdrevne militærfartøyer i Tromsø (NAM), Nei til Atomvåpen og Besteforeldrenes klimaaksjon, og protesten rettet seg mot planene om at den sivile havna på Tønsnes skal bli havn for atomdrevne amerikanske ubåter.

De første ubåtanløpene var planlagt nå i mai, og Forsvarets egen analyse viser at et uhell vil sette byens befolkning i stor fare. Under press fra Forsvarsdepartementet vedtok Tromsø kommunestyre i oktober 2020 likevel å tillate anløpene.

Demonstrasjonen ble holdt da kommunestyret behandlet saka på nytt i dag formiddag. Hovedappellen ble holdt av Kai Krogh, nestleder i NAM. Målfrid Blokkum og Ingunn Elstad (bildet) hadde appell fra Besteforeldreaksjonen, med utgangspunkt i ansvaret for barn og barnebarn og deres framtid på denne jorda.

– Flere kommunestyrerepresentanter kom ut og lyttet på appellene. Synspunktene våre ble tatt på alvor, og det er vi utrolig glade for, sier Ingunn Elstad.

Og best av alt: Kommunestyret vedtok med 30 mot 13 stemmer at det ikke ønsker anløp av  atomubåter nå. Flertallet mener at beredskapsplanene ikke er klare. Kommunestyret ber videre om å få innhentet uttalelse fra Lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet, om kommunen faktisk har mottaksplikt etter Havneloven.

Se reportasje nrk.no: «Tromsø nektar å ta imot allierte atomubåtar no»

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Egil Hop | 01.05.2021

  Har dette innslaget noe i besteforeldrenes klimaaksjon å gjøre?
  En sikker måte å ødelegge en aksjon på, er å vanne den ut til å bli «for/imot alt vi liker/ikke liker».).

 2. Ingunn Elstad | 01.05.2021

  Hei,
  vi i Tromsø BKA er ikkje glad for at byen vår og fylket vårt er kommen i denne situasjonen. Vi har store klimasaker å ta fatt i, for eksempel leiteboringa i Arktis. Men atomubåtane som er venta hit kjem med ein risiko for radioaktive utslepp som byen og helsevesenet slett ikkje er budd på. Ifølgje Forsvaret må byen i verste fall evakuerast. Vi har ikkje anna val enn å engasjere oss saman med andre. Det gjeld verdiane til Besteforeldreaksjonen: livsforholda for barna og barnebarna våre.
  Eg er glad for at denne saka blir gjort kjent på heimesida til BKA. Det viser at organisasjonen også tar på alvor det som skjer i nordområda.

 3. Egil Hop | 01.05.2021

  Jeg har ikke satt meg inn i saken, og det er godt mulig at det er en viktig sak å engasjere seg i.

  Innvendingen om at du utvanner en klimaaksjon ved å trekke inn andre saker, uansett om det måtte være miljøsaker, er fremdeles like gyldig.

 4. Lars Hauge, Vestfold BKA. | 02.05.2021

  BKA må engasjere seg i alle miljøsaker, også mot anløp av atomubåter. Det burde være en selvfølge!

  Miljøvennlig hilsen Lars Hauge.

 5. Haktor Øvrevik | 04.05.2021

  Jeg har stor forståelse for at man ikke ønsker atomdrevne ubåter til Tromsø, når beredskapen ikke er på plass. Da risikerer man et skikkelig miljøproblem.
  Men noe klimaproblem utgjør det ikke. Og det er vel disse vi (BKA ) skal konsentrere oss om.

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*