Besteforeldrenes klimasmie

Bodvar Sonstad taler
Fra BKAs landsmøte 2019: En engasjert Bodvar Sonstad forteller om erfaringer med grasrotarbeid.

BKA er i støtet. Etter forslag fra Bodvar Sonstad, humleentusiast i Valdres, har landsstyret satt ned en prosjektgruppe som skal jobbe med etablering av en egen tankesmie. – Vi er en organisasjon med store menneskelig ressurser, sier han. – Det vil vi gjerne gjøre enda mer ut av, ved å stimulere og hjelpe til med organisering og formidling.

Kunnskapsbank
– Dyktige og erfarne fagfolk blant våre medlemmer, på ulike fagområder, tror vi kan tenke seg å systematisere og dokumentere kunnskap innen flere klimarelevante temaer, og slik bidra til en kunnskapsbank, sier Bodvar Sonstad. – Forutsetningen er at notater, rapporter og annet blir presentert på en tiltalende, tydelig og lett tilgjengelig måte på nettsida vår.

– Allerede har vi flere vektige bidrag som fortjener å bli mer kjent og lest. Jeg tenker bl.a. på professor i miljøkjemi, Hans Martin Seip og hans «Grunnkurs i global oppvarming», og Harold Leffertstras grundige notat om «Naturens karbonlagre». Nylig har vi lagt fram rapporten om «Norsk klimapolitikk – fortid og framtid«, og i løpet av våren kommer jernbanegruppa med et hefte som jeg er sikker på mange vil kunne være interessert i.

Folkeliggjøring
«Besteforeldrenes klimasmie» skal være et nytt ansikt utad, gjøre seg gjeldende i media og være pådrivere for god, kunnskapsbasert klimapolitikk, sier Bodvar Sonstad. – Organisasjonen vår er for tida på jakt etter en kommunikasjonsrådgiver, som kan kobles på, i tillegg til en redaktør og en koordinator som tankesmia vil trenge. Et viktig poeng blir å bruke alle våre pedagogiske og klimapsykologiske evner til å folkeliggjøre budskapet, og nå ut til så mange som mulig.

Dårlig tid
Bodvar minner om at verden har dårlig tid hvis vi skal nå Parisavtalens mål om å begrense global oppvarming til under 2 grader. – Vi må raskt nå ut med forenklet, pådrivende, forskningsbasert kunnskap – til velgere, politikere, beslutningstakere, media, klimadebattanter og alle interesserte. Så langt er vi jo bare på et forberedende stadium, men jeg håper og tror vi skal være opp og stå i løpet av året.

«Besteforeldrenes klimasmie» er ellers et litt omstendelig navn, avslutter Bodvar Sonstad. – Det kan hende vi trenger noe mer catchy og medievennlig, for å si det sånn. Men det får komme etter hvert!

 

Spre klimavett,
del denne saken!

5 kommentarer

 1. Silvia Kriz | 27.01.2021

  Så spennende! Godt forslag, og hvis kvaliteten på det smia kommer med blir like god som på de rapportene som allerede ligger på nettsiden, så har vi mye å glede oss til😁

 2. Guttorm Grundt | 01.02.2021

  Strålende initiativ og forslag Bodvar! En Grønn tankesmie har vært et savn i alle år! La oss samarbeide med de andre klima- og miljøorganisasjonene for å få til en Grønn tankesmie med tilstrekkelig bredde, tyngde og ressurser til å være av så stor interesse for politikerne og media at vi kan bidra til å sette den rikspolitiske dagsorden!

 3. elisabeth briseid | 01.02.2021

  Flott initiativ. Støtter Guttorms oppfordring til samarbeid. Men det er kanskje klokt ta et skritt om gangen.

 4. Pingback: To nye, grønne tankesmier på vei opp i Norge | Naturpress

 5. Marit Presthegge Austreng | 26.06.2021

  Bra Bodvar!

Skriv din kommentar her

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan brukke disse HTML tags og attributter: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*